Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, gıda kaynaklı zehirlenme vakalarının artması üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Aydemir, gıda sektöründe iş yapan kişilerin eğitimli, ruhsatlı ve belgeli olması gerektiğini vurgulayarak, "Bu işi temelden gelen, bilgili, tecrübeli insanların yapması gerekiyor," dedi.
Kalite ve Güven Vurgusu
Gıdanın insan sağlığını doğrudan etkileyen bir ürün grubu olduğunu belirten Aydemir, tüketicilerin güvendikleri ve bildikleri yerlerde tüketim yapmalarının önemine dikkat çekti. İşletmelerde hijyenin yanı sıra, vatandaşların bir mekana girdiklerinde ruhsat ve belge kontrolü yapması gerektiğini ifade etti. Sektörde son zamanlarda ehil olmayan kişilerin işyeri açma eğilimi olduğunu dile getirdi.
Seyyar Satıcılara Dikkat Çekti
Kayseri'de büyük bir vakaya rastlanmamış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Aydemir, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerinin esnaf için yol gösterici olduğunu kaydetti. Ancak, şehirde artan yol kenarındaki seyyar araçların insan sağlığı için tehlike oluşturabileceği konusunda yetkilileri uyardı. Bu tür satıcıların devlete katkısının olmadığını ve insanları ucuz tüketime yönlendirerek sağlıklarını riske atabileceğini sözlerine ekledi.
Toplu Yemek İhaleleri Hedefte
Zehirlenme vakalarının çoğunun toplu tüketimlerde görüldüğünü aktaran Aydemir, bu durumun temel nedenini şöyle açıkladı: "Bu zehirlenmelerin birçoğu da toplu tüketimlerde oluyor. Toplu yemek anlaşmalarında kalite aramayıp da vatandaşın 'uygun olsun' diye düşündüğünde olan durumlar."
Aydemir, kaliteli ürün ve hizmetin bir bedeli olduğunu hatırlatarak, ustalık belgesi ve ruhsatı olan işletmelerin maliyetlerinin yüksek olmasının kaliteden ödün vermemelerinden kaynaklandığını belirtti. Tüketicilerin "pahalı" olarak düşündüğü bu bedelin aslında sağlıklı ve kaliteli ürün tüketiminin garantisi olduğunu vurguladı.