Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ve yönetim kurulu üyeleri Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar’ı ziyaret ettiler
Ziyaret esnasında mecliste görüşülmekte olan Biyogüvenlik yasası hakkındaki kendilerinin yapmış olduğu faydalı çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ise GDO’lu tohum, hibrit tohum ve sertifikalı tohum hakkında bilgilendirerek tüketiciler arasında bu tür tohumların karıştırıldığı fakat GDO’lu tohumların bunlarla karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Başkan Taşpınar, Zirai ilaç kalıntısının yine hormon ve GDO’dan daha önemli olduğunu belirtti. Bunun için reçeteli zirai ilaç satışının tamamıyla çözüm olmadığını dile getirerek bu işin ancak Tarım Danışmanlığının yaygınlaştırılarak sorumluluğun Danışman Ziraat Mühendisine verilmesi gerektiğini, ayrıca sebze meyve hallerinde analiz laboratuarlarının kurulması ile çözüme varılacağını belirtti.
Başkan Taşpınar, konuşmalarına devam ederek halen TBMM’de görüşülmekte olan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısının, sorumlu yöneticilik müessesini kaldıracağını 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki büyüklükteki işyerlerini de, teknik eleman çalıştırma zorunluluğunda muaf kılmakta olduğunu belirtti.
Sadece bu büyüklüğün üzerindeki işletmelerde ise, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırma zorunluluğu getirmekte olduğunu dile getiren Başkan Taşpınar, Konya Bölgesindeki gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80’i 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki işletme büyüklüklerine sahiptir. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde, sözü edilen Tasarı, gıda güvenliği ve halk sağlığı için tehlikeli sonuçlar yaratacaktır” dedi. Tüketiciler birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç’te, ZMO Genel Merkezi ile Tüketiciler Birliği Genel Merkezinin tüketici hakları konusunda birlikte hareket ettiklerini beyan ederek Konya’da da birçok konuda ZMO Konya Şubesiyle aynı görüşleri paylaştıklarını belirtti.