Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, coğrafi işaret tescilli Anzer balının yıllık 8-10 ton arasında üretildiğini ancak piyasada bunun yaklaşık 10 katı kadar sahte ürünün satıldığını söyledi. Civelek, katıldığı bir programda kooperatifin 1988 yılında kurulduğunu ve 2021’den itibaren coğrafi işaretli ürün sattıklarını belirtti.
“Coğrafi işaret aldık ama taklitler daha da arttı”
Anzer balına coğrafi işaret kazandırmanın 7-8 yıl sürdüğünü vurgulayan Civelek, tescil belgesini sürecin sağlıklı yürütülmesi için Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne devrettiklerini aktardı. Ancak tescilin beklenen korumayı sağlamadığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Balımızı yine koruyamadık. Coğrafi işaret aldıktan sonra taklitler daha çok arttı. Önceden 10 ton sahte satılıyorsa bugün 100 ton satılıyor. Rize’de tespit ettiklerimizi toplatıyoruz fakat ülkenin dört bir yanındaki ürünlere müdahale edecek gücümüz yok.”
Anzer balı 20 bin liraya kadar çıkıyor
Kooperatif olarak Anzer balının kilosunu 6 bin liraya sattıklarını söyleyen Civelek, Karadeniz bölgesindeki diğer balların 2-4 bin lira arasında fiyatlandığını belirtti. Buna rağmen İstanbul’daki bazı noktalarda kilonun 15-20 bin liraya kadar satıldığını ifade etti.
Balın yüksek fiyatının “şifa amaçlı kullanım” nedeniyle oluştuğunu belirten Civelek, şöyle konuştu:
“Balın yüzde 95’i şifa amaçlı tüketiliyor. Kahvaltı için alanların oranı yüzde 5’tir. Ancak biz müşterilerimizi uyarıyoruz, bu bir ilaç değildir.”
2 bin 500 rakımda 400’e yakın çiçek türünden üretiliyor
Anzer balının zorlu üretim koşullarına da değinen Civelek, balın 2 bin 500 rakımda, endemik türlerin de içinde bulunduğu 400’e yakın çiçek çeşidinin yer aldığı bölgede üretildiğini söyledi. Bu nedenle doğal, katkısız ve özel niteliklere sahip olan Anzer balının piyasadaki diğer ürünlere göre daha yüksek fiyata satıldığını kaydetti.