Manisa merkezli Lavender Robotics Takımı, 30 Eylül 2023'teki kuruluşundan bu yana kısıtlı imkanlara rağmen elde ettiği başarılarla tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Salihli'nin Kabazlı Köyü'nde, küçük bir garajda başlayan bu tutkulu çalışma, ekibi bugün dünyanın en büyük robotik organizasyonlarında boy gösteren örnek bir topluluk haline getirdi. Gençler, bilim ve teknolojide fırsat eşitliğini savunarak, yalnızca Salihli'yi değil, tüm Türkiye'yi gururlandırıyor.
FTC Türkiye'de Dört Turnuva, Dört Ödül
Bu sezon FIRST Tech Challenge (FTC) Türkiye Piri Reis Turnuvaları'na katılan Lavender Robotics, inanılmaz bir performans sergileyerek dört farklı turnuvada ödül kazandı:
1. Turnuva: Think Award
2. Turnuva: Reach Award
3. Turnuva: Sustainability Award
4. Turnuva: Reach Award
Yarı final ve çeyrek final başarılarıyla Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazanan ekip, kısıtlı imkanlarla geliştirdikleri robotların gücünü kanıtladı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Kent Konseyi'nin ulaşım desteği ile yerel sponsorlar (Disera, Gazi Kimya, Neontek, İz Tıbbi Cihazlar ve Günebakan Vakfı) ve halkın desteği, bu yolculukta onlara güç verdi. Ekip, 24 Ekim 2024'te "Fırsat verilirse biz de yapabiliriz" diyerek destekçilerine teşekkür etti.
Uluslararası Arenada Bir İlk: Türkiye'ye Dört Kupa Getirdiler
Lavender Robotics, uluslararası alandaki başarılarıyla da fark yarattı.
FTC Greece National Championship: Design Award ve Promote Award
FTC Italy Regional: Compass Award ve Connect Award
Kazandıkları bu uluslararası ödüllerle, Türkiye'ye dört farklı kupa getiren tek Türk ekip unvanını elde ettiler. Ayrıca, FIRST Robotics Competition (FRC) performanslarıyla da Türkiye'yi gururlandıran ekip, bölgesel yarışmalardaki üstünlüğü sayesinde, 16–19 Nisan 2025'teki ABD Dünya Şampiyonası'na katılan tek Manisa takımı olarak tarihe geçti.
İlham Veren Bir Sosyal Sorumluluk Hareketi
Garajda başlayan bu serüven, Salihli'den İstanbul, Aydın, Akhisar ve Adıyaman'a uzanan geniş bir katılımla büyüdü. Takım, robotlarını tasarımdan üretime kadar kendi atölyelerinde geliştirirken, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için de kolları sıvadı. Gençler, dezavantajlı okulları ziyaret ederek "Fırsat verilirse sen de yapabilirsin" mesajıyla öğrencilere STEM eğitimleri veriyor ve bilime ilk adımlarını atmaları için rehberlik ediyor.
Şampiyona Öncesi Ekipman İhtiyacı Acil
Lavender Robotics, 13–14 Aralık 2025 tarihlerinde düzenlenecek FTC Türkiye Şampiyonası için Kabazlı Mahallesi'ndeki atölyesinde yoğun bir hazırlık dönemine girdi. Güçlü bir performans hedefleyen takımın şu anda en acil ihtiyaçları: Lazer CNC makinesi, freze, torna gibi üretim ekipmanları ve LEGO Spike setleri.
Ödünç setlerle eğitimlerine devam eden bu azimli gençler, sürdürülebilir bir çalışma ortamı oluşturmak ve daha fazla gence ulaşmak için kendi ekipmanlarına sahip olmayı hedefliyor. Lavender Robotics'in hikayesi, gençlere "Fırsat verilirse, imkansız diye bir şey yoktur" mesajını veren güçlü bir umut ışığı olmaya devam ediyor.