HANDAN SİLKİN-BURHAN SANSARLIOĞLU - Toronto Dominion Securities ABD Stratejisti Gennadiy Goldberg, Fed'in beklendiği gibi aylık varlık alımlarını kısmaya istikrarlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Piyasalar gelişmekte olan ülkelerdeki olaylara yeniden odaklanacak" dedi.
AA muhabirinin ABD'de dün açıklanan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 65 milyar dolara indirmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Goldberg, piyasaların gelişmekte olan ülkelere odaklandığını söyledi.
Hazine tahvillerinin, FOMC kararlarının desteğiyle yükselmeye devam ettiğini aktaran Goldberg, ABD büyümesine ilişkin beklentilerin daha net ortaya çıkmasıyla tapering mekanizmasının daha anlaşılır olabileceğini ifade etti.
Goldberg, piyasaların, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının faiz artırımı sonrası, para birimlerindeki savaşı izlemeye devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"İnanıyorumki bu durum daha çok küresel risklere duyarlılığın sonuçlarını gösteriyor. Bu zamana kadar, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları çok dikkat çekici bir ilerleme göstermiyor. Türk Lirası faiz oranlarındaki katlanan artışlara karşın kazançlarının çoğunu tekrar kaybediyor. Fed'in en son açıkladığı kararda gelişmekte olan ülkelerin volatilitesinden bahsetmemesi dikkat çekici. Onlar muhtemelen gelişmekte olan ülkelerdeki olayları dikkatli bir şekilde takip etmeye devam ediyor. Aslında, gelişmekte olan piyasalarda yaşanacak bozulma, ABD büyüme görünümünü tehdit etmeye başlar. Fed kesinlikle gelecek toplantılarda bu durumu düşünecektir."
- "Ekonomik görünümde bu kadar iyimser olunması şaşırtıcı"
Capital Economics Amerika Başekonomisti Paul Ashworth ise, Fed'in parasal genişlemeyi 2014'ün 4. çeyreğinde tamamen bitirebileceğini belirterek, "Gelişmekte olan piyasalardaki problemler FOMC kararlarında bahsedilmedi. Ekonomik görünümde bu kadar iyimser olunması şaşırtıcı bir durum" dedi.
Üç hafta sonra açıklanacak olan toplantı tutanaklarında yüzde 6,7'ye gerileyen işsizlik oranının yetkilileri ikna edip etmediğini göstereceğini vurgulayan Ashworth, aralık ayında yapılan açıklamada "parasal engelin azalabileceği" ifadesi kullanılırken, dün akşamki toplantıda "parasal engelin azalmaya başladığı" ifadesinin dikkati çektiğini kaydetti.
Fed faizlerinin de işsizlik oranı yüzde 6,5 oranına gerileyene kadar sıfıra yakın oranlarda kalacağını dile getiren Ashworth, Fed'in parasal genişlemede bu fonları kontrol edebileceğini ancak Fed bilançosunun normalden daha iyi olması gerektiğini söyledi.
Ashworth, Yellen döneminde de parasal genişlemenin azaltılmaya devam edeceğini ve 2015'in ortalarına doğru Fed'in faiz oranlarını azaltmaya başlayacağını kaydetti.
Muhabir: Handan Silkin
Yayınlayan: Ali Bayaslan