İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bulunan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görev yapan Biyoloji öğretmeni Fatma Nur Çelik, 17 yaşındaki öğrencisinin gerçekleştirdiği bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Olayın ardından eğitim camiası ve sendikalar büyük tepki gösterirken, Türk Eğitim Sen İstanbul’daki tüm okullarda bir gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Talip Geylan: “Öğretmene şiddet toplum meselesidir”
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yaptığı açıklamada öğretmene yönelik şiddetin artık ciddi bir toplumsal sorun haline geldiğini vurguladı.
Geylan, şu ifadeleri kullandı:
“Öğretmene şiddet sadece öğretmenin meselesi değil, toplum meselesidir. Meslektaşımız öğrencisi tarafından katledildi. Bu, toplum olarak hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir durumdur.”
Toplumda öğretmene verilen değerin geçmişe göre değiştiğine dikkat çeken Geylan, ailelere de çağrıda bulundu.
“Öğretmene verdiğiniz değer aslında çocuğunuza ve geleceğine verdiğiniz değerdir.”
Okullarda güvenlik önlemleri yetersiz
Geylan, okullarda yeterli güvenlik önlemlerinin bulunmadığını ifade ederek Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
Okullarda güvenliğin çoğu zaman nöbetçi öğretmenler aracılığıyla sağlanmaya çalışıldığını belirten Geylan, şu önerileri dile getirdi:
Her okulda yeterli sayıda güvenlik görevlisi bulunmalı
Okul güvenlik sistemleri güçlendirilmeli
Şiddet olaylarına karşı hızlı müdahale mekanizmaları kurulmalı
“Disiplin yönetmelikleri yeniden düzenlenmeli”
Talip Geylan, okullardaki disiplin yönetmeliklerinin yetersiz olduğunu belirterek caydırıcı düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Öğrencilerin davranışlarının sonuçları olduğunu bilmesi gerektiğini vurgulayan Geylan, şu değerlendirmede bulundu:
Disiplin süreçleri daha caydırıcı hale getirilmeli
Okullarda şiddeti önleyici mekanizmalar oluşturulmalı
Asılsız ihbarlar nedeniyle öğretmenlere açılan soruşturmalar için düzenleme yapılmalı
Rehberlik hizmetleri artırılmalı
Geylan ayrıca okullardaki rehberlik servislerinin kapasitesinin artırılması gerektiğini belirtti.
Her 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşecek şekilde norm kadroların belirlenmesi gerektiğini ifade eden Geylan, bu sayede riskli ve suça meyilli davranışların erken tespit edilebileceğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen’den güvenlik çağrısı
Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran da yazılı bir açıklama yaparak saldırıya tepki gösterdi.
Miran, yaşanan olayın eğitim camiasını derinden sarstığını belirterek şunları söyledi:
“Okullar şiddetin değil ilmin ve huzurun yuvası olmalıdır. Eğitimciler sahipsiz değildir.”
“Öğretmenler can güvenliği endişesi yaşamamalı”
Miran, öğretmenlerin görevlerini can güvenliği endişesi duymadan yapabilmesi gerektiğini vurguladı.
Yetkililere çağrıda bulunan Miran, şu önlemlerin alınmasını istedi:
Okullarda güvenlik tedbirleri artırılmalı
Riskli durumlar için erken uyarı sistemleri kurulmalı
Disiplin süreçleri caydırıcı hale getirilmeli
Eğitim çalışanlarının güvenliğini esas alan yasal düzenlemeler yapılmalı