F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı Kuyumcu:

"El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kas-kemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir"

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (INTERSTENO) Yönetim Kurulu Danışmanı F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı ve Dünya Klavye Şampiyonu Emrah Kuyumcu, "El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kas-kemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir." dedi.

Kuyumcu, Eyüp'teki Türk Dili ve Edebiyatı Derneğinde kamuoyunda tartışılan F klavye ve E klavye kıyaslamaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

F klavyenin 1955'te Türkçe'ye kazandırıldığını anımsatan Kuyumcu, F klavyede parmaklara düşen yük oranlarının parmakların fiziksel gücü, hareket yeteneği ve ergonomisi baz alınarak dengeli olarak dağıtıldığını kaydetti.

E klavyede ise parmakların birbirlerinden farklı olan fiziksel gücü, işlevselliği ve yorulma oranları dikkate alınmadan, neredeyse bütün parmaklara aynı yükün dağıtıldığını belirten Kuyumcu, F klavyenin yalnızca bilimsel değil, aynı zamanda Türkçe için en sağlıklı ve en kullanışlı klavye düzeni olduğunu belirtti.

Kuyumcu, şunları kaydetti:

"Klavye düzeninde parmaklara eşit yük vermekle dengeli yük vermek farklı olduğundan dolayı, asıl sağlık problemi dengeli yük dağılımı olan F klavyede değil; fiziksel özellikleri ve yorulma oranları farklı olan parmaklara eşit yük dağılımı yapmış olan E klavye düzeninde mevcuttur. El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kas-kemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden, E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir."

AA

Gündem Haberleri

15 YAŞINDAKİ SALDIRGAN 10 ÖĞRENCİYİ YARALADI
300 Yıllık Sadabad Sarayı Restorasyonu Tamamlanıyor
Kurtlar Vadisi'nde Kazım Kaşifoğlu karakterini canlandıran oyuncu ifade verecek
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura vefat etti
Barışın binlerce yıllık izi Hattuşa’da gün yüzüne çıktı