Evsizler Yurdu neden yapılmıyor?

Yoğun kış şartlarının yaşandığı Konya’da Otogar, ATM’ler, barakalar ve köprü altlarını mesken edinen evsizler, donma tehlikesiyle karşı karşıya.

Gece -10 derecenin altında Konya’daki evsiz barksız insanlar, kendilerine uzanacak bir el beklerken, nüfusu 1 milyona dayanan şehirde barınmasızları ısıtacak bir devlet kapısı bulunmuyor.

 

Evsiz, yurtsuz insanlar için Konya’da bir barınma merkezi kurulması için geçen yıl Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile görüşen ve Bakan’dan Konya’ya acilen bir Evsizler Yurdu kazandırılması talebinde bulunan Şefkatder yöneticileri, Bakan’ın bu tür faaliyetlerle belediyelerin ilgilenmesi gerektiği cevabıyla karşılaşınca şaşkınlıkları artmış. Başbakan’ın sosyal hizmetlerde hassas olduğu bilinmesine ve kanuni zorunluluk olmasına rağmen, Evsizler-Barınmasızlar Yurdu gibi hayati önemi haiz bir merkezin hala düşünülmemiş olmasının Konya’ya ve Konyalı yöneticilere yakışmadığı belirtiliyor.

 

İNSANLARI TOPLAMAK POLİSİN İŞİ DEĞİL!

Kendilerinin kar kış demeden sokaklarda yaşayan ve donmaktan son anda kurtarılan insanlara el uzattıklarını belirten Şefkatder Başkan Yardımcısı Ayfer Erel, Konya polisinin de zaman zaman evsiz insanları donmaktan kurtardığını hatırlatarak polisin de kendilerinin de bu insanları devlet gibi koruyup gözetemeyeceğinin altını çiziyor. Korunmaya ve yardıma muhtaç evsiz insanların sıcak bir yuvaya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Erel, sosyal duyarsızlığın sorunları daha bir çözümsüz hale getireceğine dikkat çekiyor.

 

BAŞBAKAN’IN DİKKATİ ÇEKİLDİ

Konya’da banklarda, ATM’lerde, otogarda sabahlayan evsizlerin, tecavüze uğrayanların, töre ve şiddet mağdurlarının tek sığınma kapısı olan Şefkatder, Konya’da  bu insanlar için barınma merkezi açılmaması nedeniyle Başbakan’a bir mektup gönderdi. “Aç ve açık kimse kalmayacak” sözlerini dilinden düşürmeyen Başbakan’a hitaben yazılan 23 Ocak 2008 tarihli mektupta şu ifadelere yer verildi:

 

“Başbakanımız! Bu ülkede 18-60 yaş arasındaki barınmasız, korunmasız insanlarımız için doğru düzgün bir sosyal hizmet sunulmamaktadır. Bazen sokaklardan toplanan bu insanlar, birkaç gün sonra yine sokağa bırakılmaktadır. Hiçbir devlet yetkilisi ‘yer yok, tesisler yetersiz’ gibi bahanelerin arkasına saklanmamalıdır. Devlet olmanın gereği bu insanlara sahip çıkmaktır. 24 saat hangi telefon numaraları aranarak bu insanların sokaklardan kurtulması sağlanabilir. Her şehirde ilçede evsizler, güçsüzler yurdu vs. adı altında sosyal tesisler açılmalıdır. Valileri, kaymakamları, belediye başkanlarını toplayın, bu sorunun acilen çözülmesini sağlayın. Netice itibariyle bu insanlar, sokaklarda yaşamaya, donarak ölmeye, taciz ve şiddet ortamına terk edilmemelidir.”

 

Dernek Başkanı Hayrettin Bulan yardıma muhtaç insanlara istediğinde telefonla bile ulaşan Başbakan’ın Konya’dan yükselen feryada kayıtsız kalamayacağına ve yetkilileri harekete geçireceğine inandığını belirtiyor.

 

SOKAĞA BIRAKMAK İNSANLIK AYIBI

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Adem Seleş de kamu kurumlarının sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yeterli desteği vermediği görüşünde. Seleş, büyükşehirlerde her türlü tehlikeyle karşı karşıya kalan insanlara devletin el uzatmamasının bir insan hakları ayıbı olduğunu belirtiyor.

 

AZ YARDIMIN ÇOK TANITIMI YAPILIYOR

Adem Seleş kamu kurumlarının sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına yeterli desteği vermediği görüşünde. Konya’da siyaset ve bürokrasi düzeyinde apaçık bir duyarsızlık görüldüğünü ifade eden Seleş, belediyelerin en küçük yardım faaliyetlerini bile abartarak medyaya taşımalarının yanlış olduğunu vurguluyor. Belediyelerin yardım bilinciyle yaptıkları çalışmaların bile zaman zaman kamuoyunda tartışıldığını ifade eden Seleş, yardım alan insanların afişe edilmesinin tehlikeli sonuçlarına işaret ediyor.

 

İki yıldır mülteci akınına uğrayan Konya’da sivil toplum kuruluşlarının kıt imkanlarıyla yaptığı çalışmalar sayesinde Konya,’nın BM Yüksek Mülteci Komiserliği tarafından örnek şehir gösterildiğini belirten Seleş’e göre sivil toplum kuruluşları, sosyal hizmetlerde dar bütçelerine göre belediyelerden daha çok çalışıyor ve reklam tanıtım çalışmalarına kaynak ayırmıyor. Seleş, belediyelere de “Yaptıkları yardımın tanıtımını yapacaklarına, yardım çalışmalarını artırsınlar” şeklinde uyarıda bulunuyor.

Memleket

 

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?