Ev değiştireceklere "yeşil bina" önerisi

ÇEDBİK Genel Sekreter Işıltan: - "Tüm aydınlatmaların led olması, binanın konumunun gün ışığını daha fazla kullanılacak tarzda oturtulmuş olması, iyi bir mantolama yapılarak istenilen ısı derecesinin uzun süre istenilen ortamda kalmasının sağlanmış olması

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Genel Sekreteri Engin Işıltan, evlerini değiştirmeyi planlayan tüketicilere, yaşanılır bir dünya için enerji tasarruflu sistemlerin kullanıldığı "yeşil bina"lardaki konutları tercih etmelerini önerdi.

Işıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeşil bina sistemlerine verilen önemin gün geçtikçe artığını, bunun tüketicilerin taleplerine de yansıdığını belirtti.

Türkiye'nin yeşil bina sistemine yönelik başvuru sayısı ile yeşil sertifika alan proje sayılarının metrekare bazlı toplamıyla dünyada ilk 10 ülke arasına girildiğini anlatan Işıltan, yeşil binalara ilişkin 500'ün üzerinde proje yürütüldüğünü söyledi.

- "En fazla karbon salımı yapan bina şekli, konutlar"

"Yeşil bina" sisteminin Paris İklim Anlaşması'nı destekleyen ve ana hatlarını oluşturan bir kavram olduğuna dikkati çeken Işıltan, şöyle devam etti:

"Dünyanın en fazla karbon salımı yapan bina şekli, konutlardır. Yani insanın yaşadığı, çalıştığı, eğlendiği alanların aslında doğaya ciddi zararlar verdiği bilinmektedir. İklim değişikliğine neden olan önemli noktalardan biri olan karbon salımı, öncelikle yaşadığımız noktalardan kontrol altına alınması gerekir."

Yeşil binaların, doğaya en az zarar veren, enerjinin istenilen miktarda, yerde ve sürede kullanılmasını sağlayan binalar olduğunu aktaran Işıltan, bu konuda başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Adana, Antalya, Eskişehir, Bursa gibi illerde de ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti.

ÇEDBİK olarak yıl içerisinde yeşil bina sistemiyle ilgili Türkiye'nin her yerinde toplantılar yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Işıltan, yeşil binaların ev ekonomisine büyük katkı sunduğunu dile getirdi.

- "Elektrik, su ve doğalgaz maliyeti yüzde 15-35 düşüyor"

Ailelerin ana gider kalemleri olan elektrik, su ve doğalgaz maliyetlerinin bu sistemlerin kullanıldığı evlerde yüzde 15 ila 35 oranında düştüğüne işaret eden Işıltan, şunları söyledi:

"Yeşil binalar yapılırken ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu, yapılan uygulamalar ve akademik çalışmalarla kanıtlanmıştır ancak yapılacak çalışmalarda oluşan maliyetler kalem bazlı incelendiğinde 5 ila 8 sene içinde size geri dönmektedir. Bir binanın ömrü 30-40 sene gibi düşünülürse kalan yıllar sizin bütçenize ek gelir olarak yansıyacaktır."

- "Binanın gri su sistemi var mı?"

Işıltan, tüketicilerin özellikle yaz aylarında konut değiştirdiklerine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Geleceğe yaşanılır bir dünya bırakmak için çalışmamız gerekiyor. İşte bu noktada binanın doğaya destek çıkması lazım. Bu yüzden tüketiciler, 'Binanın su sisteminde gri su sistemi var mı?' diye sormalılar. Tüm aydınlatmaların led olması, binanın konumunun gün ışığını daha fazla kullanılacak tarzda oturtulmuş olması, iyi bir mantolama yapılarak istenilen ısı derecesinin uzun süre istenilen ortamda kalmasının sağlanmış olması ev değiştirirken ilk akla gelen araştırma konularıdır. Ev alırken binanın iç hava kalitesi detaylarının sorulması, doğal hava sirkülasyonunun olup olmadığı, atıkların toplama şekli ve değerlendirme planı da mutlaka öğrenilmeli, yeşil alan durumu incelenmelidir."


AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı