Ankara’da yerel yönetimi sarsan dev bir soruşturmada sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Etimesgut Belediyesi’ne yönelik yürütülen kapsamlı soruşturma doğrultusunda aralarında Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun da yer aldığı 40 kişi tutuklandı.
Güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonun 'ihaleye fesat karıştırma', 'irtikap' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçlamaları kapsamında gerçekleştirildiği öğrenildi. Soruşturmanın detayları kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, tutuklanan Belediye Başkanı Beşikçioğlu'nun emniyet ifadesi de ortaya çıktı.
"İhale Süreçlerinde Görev ve Yetkim Yok"
Emniyetteki sorgusunda hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Erdal Beşikçioğlu, ihale süreçlerinde doğrudan bir görev ya da yetkisinin bulunmadığını savundu. Soruşturma dosyasında adı geçen şirketlerle herhangi bir iletişiminin veya para transferinin olmadığını belirten Beşikçioğlu, üzerine atılı suçlamaların somut delillerden yoksun olduğunu ifade etti.
Yemekhane Ücretleri ve Zimmet İddiaları
Belediye yemekhanesindeki gelirlerin zimmete geçirildiği yönündeki iddialara da yanıt veren Beşikçioğlu, söz konusu personelin kendi döneminden önce görev yaptığını vurguladı. Beşikçioğlu ifadesinde şunları kaydetti:
"Serkan K. benden önceki dönemde mutemet olarak görev yapmıştır. Müfettiş incelemeleri neticesinde yemek ücretlerini zimmetine geçirdiği tespit edilince, 13 Ağustos 2025 tarihinde kendisini görevden uzaklaştırdım. Ayrıca 11 Eylül 2025’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 'Zimmet' ve 'Nitelikli dolandırıcılık' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduk."
Hesabına Gelen Paralar ve Yurt Dışı Açıklaması
Sorguda, Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu K. tarafından hesabına aktarılan 975 bin lira ile mali müşavirinden gelen para transferleri de soruldu. Para transferlerinin tamamen kişisel ve ticari süreçlerle ilgili olduğunu belirten Beşikçioğlu, durumu şu sözlerle açıkladı:
"Yurt Dışında Kredi Kartı Limiti Sorunu Yaşadım"
"Bahse konu para transferinin yapıldığı tarihte yurt dışındaydım. Otele giriş yaparken kredi kartı limit sorunu yaşadım ve nakit ödeme kabul edilmediği için Mutlu K.’den borç istedim. Gönderdiği tutarla limit açtırdım, Türkiye’ye dönünce de borcumu geri ödedim. Mali müşavirim Gültekin B. ise 10-12 yıldır ailemin muhasebe işlerini takip eder. Transferler tamamen ticari ve medya faaliyetlerimizden kaynaklıdır."
"Tüm Mal Varlığım Başkanlık Öncesine Ait"
Soruşturma dosyasındaki ses kayıtlarında kendisine ait bir konuşmanın bulunmadığını ve Sayıştay raporlarında şahsına yönelik bir suçlama yer almadığını hatırlatan Beşikçioğlu, denetim mekanizmalarını bizzat harekete geçirdiğini söyledi. Üzerine kayıtlı mal varlığının belediye başkanı olmadan önceki ticari kazançları ve mirastan kaldığını belirten Beşikçioğlu, suçlamaların soyut nitelikte olduğunu savunarak beraatını talep etti.
Soruşturmayla ilgili hukuki sürecin genişleyerek devam ettiği bildirildi.