ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da bir makine ve otomasyon firması, yaşlı ve engelliler için farklı bir tasarımla merdiven asansörü imal etti. Firma yetkilileri, merdiven asansörü için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptı.
Ordu'daki bir makine ve otomasyon firması, Altınordu ilçesinde üçüncü kattaki evine çıkmakta zorlanan bir yaşlının talebi üzerine farklı bir asansör sistemi kurmaya karar verdi. Binada asansör boşluğu olmaması üzerine merdiven tavanlarına ray döşendi. Firma, daha sonra kurulan ray sistemine akü yardımıyla çalışan tek kişilik koltuk ekledi.
Sistem ile yürümekte zorlananlar oturduğu koltuktaki joistik kolunu ya da uzaktan kumandayla sistemi çalıştırarak evine rahatlıkla inip çıkabiliyor.
Firma yetkilisi Ali Kemal Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merdiven asansör sisteminin Türkiye ve dünyadaki benzerlerinden farklı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bilinen merdiven asansörleri yerden, duvar dibinden veya merdiven korkuluklarından tutunarak tırmanan sistemlerdir. Ancak bizim geliştirdiğimiz sistem bunlardan tamamen farklı olarak tavandan raylı sistem ve doğal denge unsurları kullanılarak geliştirilmiştir."
Tamamen yerli işçilik ve yerli malzeme kullanılarak tasarlanan merdiven asansörünü TSE standartlarına uygun malzemelerden üretildiği bilgisini veren Sağlam, merdiven asansörünün geliştirilmesi için üç aylık bir Ar-Ge ve hazırlık çalışması yapıldığını vurguladı.
Daha sonra tasarladıkları sistemi ilçedeki bir binaya kurarak hizmete sunduklarını belirten Sağlam, "Merdiven tavanına ray sistemiyle kurulan bu sistemi kullanan vatandaşımız halinden gayet memnun. Kurduğumuz bu sisteme iki yıl garanti vermekteyiz, bunun yanı sıra yedek parça imkanı tarafımızdan sağlanmaktadır." diye konuştu.
-Sistem tüm binalarda, alt ve üst geçitlerde kullanılabiliyor
Sağlam, sistemin tavandan raylı olması ile merdivenin daraltılmadan rahatça kullanıldığını ifade ederek, şöyle dedi:
"İkinci özelliği ise doğal denge sistemi kullanılarak kullanıcının her durumda yere dik olması sağlanmıştır. Bu sayede kullanıcı kişi konforlu ve güvenli şekilde evine çıkabilmektedir. Bir başka özelliği ise bu sistemin her türlü bina merdivenlerine uygulanabilmesi mümkündür. Son olarak ise bu sistem kurulduğu binalarda tavan rayı sayesinde kapı geçişlerini engellemeyerek ayrıca kolaylık ve üstünlük sağlamıştır."
Sağlam, benzer sistemin rahatlıkla alt ve üst geçitlerde de kullanabileceğini, yine aynı şekilde bu okul, hastane, huzurevi ve bakım evleri gibi kamu kurumlarında da oluşturulabileceğini kaydetti.
Sağlam, geliştirdiği merdiven asansörünün kullanılan malzemelerinin tamamen yerli olmasından dolayı kurulum ücretlerinin dünya ölçeğine göre daha düşük olduğunu sözlerine ekledi.
- Kullanıcı kurulan sistemden memnun
Altınordu ilçesi Şarkiye Mahallesi'ndeki 50 yıllık binasına merdiven asansörünü kurduran İhsan Hekimoğlu (75), daha önce felç geçirdiğini ve yürümekte zorlandığını, bu nedenle evinin merdivenlerini çıkmakta zorluk çektiğini ifade etti.
Önce binanın dışından evine standart bir asansör kurdurmayı istediklerini söyleyen Hekimoğlu, ancak bunun binaya uygulanması mümkün olmadığından başka arayış içerisine girdiklerini belirtti.
Hekimoğlu, bir süre sonra Ordu'da bir firmanın bu yönde farklı tasarımlar yaptığını öğrendiklerini ve firma yetkilileriyle temas kurduklarını anlattı.
İki hafta sonra firmanın ilk defa geliştirdikleri tasarımı binaya kurabileceklerini belirttiklerini ve bir buçuk ay içerisinde sistemin hazır hale getirildiğini ifade etti.
Merdiven asansörü ile evine rahatlıkla girip çıkabildiğini kaydeden Hekimoğlu, "Bu sayede özgürlüğüme de kavuştum. Sistemden çok memnunum. Oldukça basit kullanımı olan bu sistemin sayesinde eve bağımlı olmaktan kurtuldum." sözlerine yer verdi.
AA