Endonezya’da milletvekillerine dokunulmazlık tartışması

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını artıran yasa tasarısını imzalamadı.Republika gazetesinin haberine...

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını artıran yasa tasarısını imzalamadı.

Republika gazetesinin haberine göre Widodo, milletvekillerinin "kendilerini hakaret ve temelsiz iddialara karşı koruma amaçlı" olduğunu belirttikleri yasa tasarısını imzalamayı erteledi.

Widodo, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Yasa masamda ancak henüz imzalamadım. Bu konuda halkın endişesini anlıyorum. Hepimiz demokrasimizin kalitesini artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısı, Meclis veya üyelerine hakaret eden kişi ve gruplara yönelik iç etik kurulunun yasal işlem başlatmasının önünü açıyor. İnsan hakları grupları, bu düzenlemenin yolsuzlukla mücadeleyi yavaşlatacağını ve ifade özgürlüğüne zarar vereceğini savunurken, milletvekilleri yasanın haklarında ortaya atılan ve hukuki temeli olmayan suçlama, hakaret ve iddialar karşısında kendilerini koruyacağını ileri sürüyor.

Haberde, "dokunulmazlık yasası" olarak adlandırılan yasa tasarısının, Devlet Başkanı tarafından imzalanmamasının ret anlamına gelmediği vurgulandı.

Anayasaya göre düzenleme, Devlet Başkanı Widodo imzalamasa bile bir ay sonra otomatik olarak yürürlüğe girecek. Muhalifler ise yürürlüğe girdikten sonra yasanın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

AA

Gündem Haberleri

15 Temmuz’un 10’uncu yılında Türkiye’nin birçok kentinde anma etkinlikleri düzenlenecek
Afyonkarahisar’da NATO Zirvesi İçin 10 Günlük Yasak Kararı
700 DİRİ FAY NE ANLAMA GELİYOR?
CİMRİLİK BOŞANMA SEBEBİ SAYILDI
IBAN MAĞDURLARINA MÜJDE