İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu ayın sonunda inşallah hep beraber, altın hariç yüzde 10'un üzerinde, yüzde 15'e yakın bir ihracat artışını gerçekleştirebileceğimizi tahmin ediyoruz." dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) İhracatçı Eğilim Anketi 2017 Yılı Birinci Çeyrek Gerçekleşme ve İkinci Çeyrek Beklenti sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Zeybekci, 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde ABD'de yapılan heyetler arası görüşmenin 2,5 saate yakın sürdüğünü, görüşmede iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili konuların "ana fikir" olarak görüşüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"ABD'nin şu anda gerek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) gerekse Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ile ilgili yaklaşımları belli. TPP'yi bildiğiniz gibi askıya aldı. AB ile ABD arasındaki TTIP bölümünü de dondurduğunu açıkladı. AB ile ilgili bölümle ilgili bir yorum yapamıyorum ama bu sürecin tamamlanması gerektiğini düşünüyorum. Tamamlanmasıyla ilgili, yakın gelecekte tekrar canlandırılmasıyla ilgili bazı girişimlerin olabileceğini düşünüyorum. Biz bu süreçte ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasını gündeme getirdik. Bu kapsamda Amerikan Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi ile en kısa sürede görüşülmesiyle ilgili de orada her iki liderin önünde de bu konular beyan edildi."
Zeybekci, Beyaz Saray'daki görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin, ABD'deki sivil toplum kuruluşları ve şirketlerin üst yöneticileri (CEO) ile iki ayrı toplantıda bir araya geldiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hindistan ve Rusya'ya, Başbakan Binali Yıldırım ile de Moldova'ya giderek temaslarda bulunduğunu, daha sonra Ekonomi Bakanlığı olarak Almanya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiklerini anlatan Zeybekci, Çin ziyaretinin ardından Erdoğan'la ABD temaslarını da tamamladıklarını, dün Ankara'ya döndüklerini, tam bir dünya turu yaptıklarını söyledi.
Hindistan'ın son dönemde dünya ekonomisi içinde en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Türk ve Hint şirketlerinin ortak projelerine baktığımız zaman hakikaten öne çıkan bir ilişki dönemi yaşıyoruz. Gelecekle ilgili son derece önemli konuların konuşulduğu bir ziyaretti. Sayın Cumhurbaşkanımızın oluşturduğu olumlu ortamın ardından görev, biz ilgili bakanlıklara düşüyor. İlişkileri sonuç alıcı noktalara götürmek de artık biz saha ekiplerine düşüyor. Onun için de Hindistan'la görüşmelerimize ve çalışmalara başladık." şeklinde konuştu.
- "(Rusya ile) Yasak diye bir kelimeyi asla kabul etmiyoruz"
Nihat Zeybekci, Rusya ile ikili ticarette normale dönüldüğünü, sadece domates ticaretinde sıkıntı yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Rusya'ya domates ihraç etmemesi bizim için dünyanın sonu olmaz. Onların Rusya'da domates üretmekle ilgili iddiaları var ama biz bu noktada önceki gibi yasak diye bir kelimeyi asla kabul etmiyoruz. Gümrük vergilerini artırarak veya düşürerek bir önlem almalarını da anlayışla karşılıyoruz. Onun için bu süreçte, mayıs ayı sonuna kadar izleyip göreceğiz. Sonra da prensip olarak anlaşmamız, iki ülke arasında ticarette hiçbir engelin kalmaması..."
Zeybekci, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Brigitte Zypries ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmelerinin son derece pozitif geçtiğini dile getirerek, "İki ülke arasında yanlış anlamalardan meydana gelen olumsuz havanın ortadan kaldırılmasıyla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Son derece makul bir görüşmeydi. Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesi ve güncellenmesiyle ilgili de son derece açık desteklerini tekrar beyan ettiler. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bizim hala en öncelikli gündem maddelerinden biridir." diye konuştu.
- "Yıl sonunda Türkiye ihracatı 155 milyar doların üzerine çıkacak"
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Çin ile dış ticaretin 1'e 10 şeklinde açık verdiğini, Çin'e ihracatın artırılacağını bildirdi.
Bu yılın sonunda Türkiye ihracatının 155 milyar doların üzerine çıkacağını bildiren Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu ayın sonunda inşallah hep beraber, altın hariç yüzde 10'un üzerinde, yüzde 15'e yakın bir ihracat artışını gerçekleştirebileceğimizi tahmin ediyoruz. Artık diyoruz ki Türkiye'nin 2008 krizi gibi, 2011 gibi kendi etrafında dolaştığı, 140-150 milyar dolarlar seviyesindeki ihracat seviyeleri, 10 bin dolarlar seviyesindeki milli gelir seviyelerinden artık çıkmaya... 2017 yılı içinde eminim ki burada çıkacağız. Ondan sonra 2018-2019 gibi 'ya Allah bismillah' diyerek yeni döneme de başlamış olacağız."
Zeybekci, ihracatın 3 yıldan bu yana ilk defa büyümeye net katkı vermesinin muhtemel olduğunu söyledi.
- "Yatırım yapmak isteyen uluslararası büyük şirketler var"
Nihat Zeybekci, Cumhuriyet tarihinin en büyük destek paketini uygulamaya koyduklarını, yabancı yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapması için tüm kapıların açıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi 2017 yılında başlamış olmasına rağmen şu ana kadar 22 milyar liralık bir yatırım teşviki Bakanlar Kurulumuzun gündemine geldi. Bir kısmı için süreç devam ediyor. Bunu birkaç ay içinde 100 milyar liralık bir rakama ulaştıracağımıza inanıyorum. Çok önemli yatırım talepleri var. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'ne dahil olarak yatırım yapmak isteyen uluslararası büyük şirketler var. Yüksek teknolojiyle ilgili Türkiye'ye teknoloji transfer ederek yatırım yapmak isteyen, enerji teknolojileriyle ilgili yatırım yapmak isteyen, haberleşme, petrokimya, sağlık teknolojileri ile ilgili girişimler, görüşmeler var. Bunları da günü geldiğinde inşallah tekrar değerlendireceğiz."
AK Parti Olağanüstü Kongresi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti genel başkanı seçilmesinin ardından Türkiye'nin ve hükümetin en önemli gündeminin ekonomi olacağını vurgulayan Zeybekci, "Kongreden sonra inşallah gündemimizin en önemli maddesi ekonomi, yatırımlar, büyüme, istihdamın artırılması olacak, bu sadece ve sadece özel sektör eliyle, üretimi artırmak ve enflasyonla mücadele olacak. Cari açık ve bütçeyle ilgili disiplinimiz zaten malumunuz. Burada hamdolsun bir problemimiz yok." şeklinde konuştu.
AA