Selçuklu Belediyesi geri dönüşüm projesi kapsamında başlattığı uygulamalar sayesinde ambalaj, karton kutu, kağıt, metal, cam, plastik ve pil gibi atıkları toplayıp geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırdı. 2012 yılında ilçe genelinde 2 milyon 319 bin kilogram kağıt-karton, 2 milyon 558 bin kilogram plastik,195 bin kilogram cam ve 303 bin kilogram da kompozit ambalaj atığı toplandı. Proje kapsamında okullar ve resmi kurumlara 5500 adet iç mekan kutu, güvenlikli sitelere 350 adet konteynır, konutlara ise toplam 36 ton poşet dağıtımı yapıldı. Okullara yerleştirilen atık pil toplama kutuları ile 2012 yılında 3.595 kg atık pil toplandı ve imha edildi. Okullarda devam eden proje kapsamında atık pil kutuları, ilçede bulunan muhtarlık ofislerine ve talep edilen sitelere de yerleştirildi.
Selçuklu Belediyesi’nden iki yeni proje
Selçuklu Belediyesi sosyal sorumluluk projelerine bayat ekmek ve atık yağ toplama projelerini de ekledi. Başlatılan projeler ile atıklar değerlendirilip hammadde olarak birçok sektöre yeniden kazandırılıyor. Yazır, Şeyşamil ve Buhara mahallelerinde pilot uygulama olarak başlatılan bayat ekmek ve atık yağ toplama projesi kısa sürede yaygınlaşarak ilçe genelinde uygulamaya geçecek.
Selçuklu Belediyesi ekmek israfını önlemek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve bayat ekmekleri yeniden değerlendirmek amacıyla “Bayat Ekmek Toplama” projesi başlattı. Yazır, Şeyhşamil, Buhara, mahallerinde bulunan sitelere 90 adet bayat ekmek kutusu yerleştirildi. Bu sitelere yerleştirilen kutular ile temiz ve sağlıklı bir şekilde toplanan ekmekler ekipler tarafından hayvan barınağına götürülüyor. Bayat ekmek kutuları sitelerin yanı sıra öğrenci yurtları, alışveriş merkezleri ve lokanta gibi ekmeğin çok tüketildiği yerlerin önüne de yerleştirilerek israfın önüne geçilecek.
Ekmek israfının önüne geçmek zorundayız
Ekmek israfının inanılmaz boyutlara geldiğini söyleyen Başkan Altay; “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez diyen bir dinin mensubu olarak ekmek israfını önleme noktasında üzerimize düşen sorumluluk çok daha fazla. Dünyanın farklı bölgelerinde insanlar yiyecek bir lokma ekmek bulamazken, ülkemizde yılda 2,1 milyar ekmek çöpe atılıyor. Ülkemizdeki bu israfın önüne geçmek zorundayız. Biz tüketicilerin üzerine düşen bir an önce bilinçlenerek ekmeği uygun şekilde kullanmak ve değerlendirmektir. Selçuklu Belediyesi olarak başlattığımız bu proje ile bayat ekmekler artık çöpe atılmayacak. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak hem de bayat ekmekleri yeniden değerlendirerek ekmek israfını önlemiş olacağız.”dedi.
Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor. İsraf edilen bu ekmeğin parasal değeri yaklaşık 1,5 milyar TL. Bu para ile 80 hastane, 500 okul inşa edilebiliyor. Türkiye’de bir günde israf edilen ekmek sayısı birçok ülkenin nüfusundan daha fazla.
Bir litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor
Yeni başlatılan diğer bir proje ise atık sıvı yağların toplanması. Aynı şekilde Yazır, Şeyhşamil ve Buhara Mahallerinde bulunan sitelere yerleştirilen 20 adet bitkisel atık yağ toplama konteynırı ile atık yağlar toplanıyor. Plastik şişe ve kaplarda biriktirilen atık yağlar bu konteynırlarda biriktirilecek. Bu sayede atık yağların çöplere veya lavaboya dökülerek çevreyi kirletmesi önlenmiş olacak.