DSÖ'den 12 çeşit bakteriye karşı ilaç geliştirme çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direnci gösteren 12 çeşit bakteriye karşı yeni ilaç üretilmesi için ülkelere seferberlik çağrısı yaptı- DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Kieny:- "Tedavi seçeneklerimiz hızla tükeniyor. Eğer bu alanı tamamen piyasa oyuncuların

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mevcut antibiyotiklere direnç gösteren ve insan sağlığına ciddi risk oluşturan 12 çeşit bakteriye karşı önlem alınmasını istedi.

DSÖ, yeni bir uygulamayla ilaçlara direnç gösteren bakterileri gruplandırdı ve risk derecesini belirledi.

Üç kategoriye ayrılan risk derecelendirmesinde, ihtiyacın aciliyetine göre kritik, yüksek ve orta öncelik kriteleri belirlendi.

Kritik öncelikli kategoriye birden çok antibiyotiğe direnç gösteren, özellikle hastaneler ve bakımevleri için risk taşıyan bakteriler konuldu. Bu bakterilerin ölümcül enfeksiyonlara neden olabileceği vurgulandı.

Örgüt, 12 bakteriyi bu kriterlere göre sınıflandırarak ilaç geliştiricilere yol göstermeyi planlıyor.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Marie-Paule Kieny konuya ilişkin yazılı açıklamasında, antibiyotik direncinin artmaya devam ettiğini belirterek, "Tedavi seçeneklerimiz hızla tükeniyor. Eğer bu alanı tamamen piyasa oyuncularına bırakırsak çok acil ihtiyacımız olan yeni antibiyotikler zamanında geliştirilemeyecek." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, G20 ülkelerinden sağlık uzmanlarının bu hafta Berlin'de buluşacakları belirtilerek, listenin hükümetlerin yeni antibiyotik geliştirilmesine destek vermeleri ve bu alana yatırım yapmalarını teşvik etmeyi amaçladığı kaydedildi.

AA

Gündem Haberleri

300 Yıllık Sadabad Sarayı Restorasyonu Tamamlanıyor
Kurtlar Vadisi'nde Kazım Kaşifoğlu karakterini canlandıran oyuncu ifade verecek
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura vefat etti
Barışın binlerce yıllık izi Hattuşa’da gün yüzüne çıktı
Kocaeli tarımında çift hasat dönemi