Konya'da 10 ve 11 Eylül’de meydana gelen 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılar tedirginliğe yol açarken, deprem konusuyla ilgili ilk çalışmayı Özel Diltaş Eğitim Kurumları başlattı.
Sivil Savunma Bölge Müdürlüğü Afet Daire Başkanı’yla yapılan görüşmelerin ardından dün ilk olarak Selçuklu Diltaş İlköğretim Okulu öğrenci ve öğretmenlerine kademeli olarak eğitim verilmeye başlandı. Deprem Eğitim Seminerleri, yeni nesillerin yaşanması muhtemel doğal afetlerden biri olan depreme hazırlık yapılması ve deprem sırasında yapılması gerekenlerin öğretilmesini içeriyor. Yaklaşık bir buçuk saat süren görsel eğitimin ardından öğretmenler uzmanlar tarafından bilgilendirildi ve olası bir deprem anında uyulması gereken kurallara uygun tatbikat yapıldı.
Deprem anında paniklemenin daha fazla zarar vereceğinin anlatıldığı seminerde minik öğrencilerden ilginç sorular geldi. Tatbikat anında çocukların heyecanlı olmalarının yanı sıra bu işin ne kadar ciddiye alınması gerektiğini anladıkları da gözlendi. Diltaş Eğitim Kurumları Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı Selma Salar, Cuma günü sona erecek şekilde seminer ve tatbikatların her 3 okulda da devam edeceğini belirterek, “Birer eğitimci olarak öğrencilerimizi her tür afet konusunda eğitmemiz gerektiğinin kurum olarak farkındayız. Bizler bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hayatı sevmemiz gerektiğini ama bunun içinde olası bir deprem anında nasıl davranarak yaşamımıza devam edebileceğimizin eğitimini almak durumundayız.
İşte bu düşüncelerle Diltaş’ın üç okulunda Cuma günü sona erecek şekilde çalışmalarımıza başladık. Bu asla şu demek değildir. Aldığımız görsel ve tatbikatlı eğitim bizler için yeterli olacaktır. Önemli olan psikolojik dengemizi sağlayıp bu eğitimi uygulayabilmemizdir. Dileriz ki hiç bir ilimiz böyle felaketlerle karşılaşmaz. Bu konularda bizleri bilgilendirmek için seferber olan Sivil Savunma ekiplerine teşekkür ediyoruz. Umuyoruz ki, bu eğitimleri halkımızın da almasını sağlayabilirler” dedi.
Ferit Hepokur-Memleket