İSTANBUL (AA) - Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, "İsrail ve Türkiye arasında Mavi Marmara olayından dolayı epeyce bir gerilim söz konusuydu. Belirli noktalarda mutabakat sağlandı. Yardım koridoru açıldığı haberini de 2 gün önce almıştık. Bin 200 Filistinli kardeşimize gıda yardımı ulaştırmak üzere yardım tırımızı yola çıkardık." dedi.
Deniz Feneri Derneği tarafından kurumun genel merkezinde iftar programı düzenlendi. Programda konuşan Cengiz, dernekle ilgili bilgi verdi. Derneğin ramazanda yaptığı yardımları anlatan Cengiz, dünyadaki tüm mazlumlar adına herkese şükranlarını sunduğunu dile getirdi.
Deniz Feneri Derneği'nin bir ramazan projesiyle hayata geçen sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Cengiz, bu yıl da 21. ramazanı yaşadıklarını söyledi. Türkiye'de ve dünyanın birçok mazlum coğrafyasında insanlığa hizmet noktasında değişik projelere imza attıklarını vurgulayan Cengiz, bayrama kadar da yardım faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.
Altı yıldır Suriyelilere hizmet noktasında yardım faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkati çeken Cengiz, şunları kaydetti:
"Bu ramazan da 30 ülkede, 10 binden fazla yetim sofrası kurduk. Yetim çocuklarımıza bayram harçlığı dağıttık ve gıda yardımları yaptık. On binlerce duayla Türkiye'ye döndük. Allah'a binlerce şükürler olsun. Ramazanda gerek Suriye'de yaşayan Suriyeliler, Güneydoğu'da terör mağduru ailelerimiz ve derneğin data kayıtlarında kayıtlı olan yoksul ailelerimiz olmak üzere, 75 bin aileye gıda yardımı dağıtmayı planladık. Şu ana kadar bu yardımın çoğunu dağıtmış vaziyetteyiz. Türkiye bugün dünyada yardım yapan ülkeler arasında lider konumuna gelmiş. Türkiye'nin bu merhameti her alanda ve uluslararası konferanslarda konuşuluyor."
Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakat anlaşmasına değinen Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsrail ve Türkiye arasında Mavi Marmara olayından dolayı epeyce bir gerilim söz konusuydu. Belirli noktalarda mutabakat sağlandı. Yardım koridoru açıldığı haberini de 2 gün önce almıştık. Bin 200 Filistinli kardeşimize gıda yardımı ulaştırmak üzere yardım tırımızı yola çıkardık. Mersin limanına vardı. Yıllarca Filistinli kardeşlerimizi Türkiye'de yaşayan kardeşlerimiz olarak gördük. Onları en özelimizde sakladık. Son yıllarda İsrail'in tutumundan dolayı Filistin Gazze'ye gidemez olmuştuk. Gazze'ye 2006 yılında gittim. Adeta bir açık hapishane, insani yardımın hepsine en acil ihtiyaç duyan insanımız, yıllardır hayata tutunma mücadelesi veriyorlar. İnsani yardım koridorunun açılmasını, bir insani yardım kuruluşu temsilcisi olarak çok önemsiyoruz. Ümit ediyoruz ki, bundan sonra Türkiye'den çok kapsamlı insani yardım malzemeleri Filistin'e özellikle Gazze'ye ulaşmış olacak."
AA