Konya Sivil Toplum Kuruluşları Ufuk Turu toplantılarının beşincisini Antalya Kumluca’da Şah Inn Paradise Otel’de 22-25 Mayıs 2008 tarihleri arasında gerçekleşti. Bu yılki toplantılara Türkiye’nin değişik şehirlerinden çok sayıda STK temsilcisi iştirak etti.
Toplantının sonuç bildirgesinde “Kendi doğal değişimini gerçekleştiremeyenlerin, başkalarınca zoraki değişime tabi tutulacağı aşikârdır. Bu nedenle, her alanda hızlı bir değişim yaşayan ülkemizde değişim süreçlerinin nesnesi değil, bizatihi öznesi olmak zarureti üzerinde durulmuştur. Bunun için de, yeterli bilgi donanımına sahip olan birey, kurum ve kuruluşlara ihtiyaç olduğu tespitinde bulunulmuştur. STK’ların bu konuda oynaması gereken rol üzerine vurgu yapılmıştır. Eleştirel bir yaklaşımla konuların değerlendirilmesi ve katılımcı bir yapının oluşması, değişimin yönetimi açısından önemlidir. Buradan hareketle, toplumsal değerlere ve taleplere dayalı değişimin önündeki her tür engelin ortadan kaldırılmasının gerektiği ifade edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Katılımcıların çağın gerisine düşen, statükoyu korumayı amaçlayan siyasal, yönetsel ve hukuksal yapıların artık değişmesi gerektiğini ifade ettiklerinin belirtildiği bildirgede şu görüşler yer aldı: Bu bağlamda, değişen Türkiye’de toplumsal değerlere dayalı, katılımcı ve özgürlükçü yeni bir anayasaya şiddetle ihtiyaç olduğunun altı çizilmiştir. Ancak, değişime öncülük etmesi gereken hukuk bürokrasisinin, son dönemlerde değişime direnenlere öncülük etmesi, oldukça manidar bulunmuş ve yadırganmıştır.
Küreselleşmenin etkisiyle ekonomik alanda yaşanmakta olan hızlı değişimin dinamiklerinin kavranması gerektiği açıktır. İnsana hizmet etmesi gereken bu dinamiklerin, birer sömürü ve haksızlık aracı haline getirilmesinin de kabul edilemeyeceği beyan edilmiştir. Sebebi ne olursa olsun, değişimin insani değerleri yok etmesine müsaade edilemez. Değişimin; kültürel, ahlaki ve dini hayatımız üzerinde olumsuz etkilerine karşı duyarlı olunması, bu değerlerin desteklenmesi ve güçlendirilmesinin gereği üzerinde durulmuştur. Her eskiye sahip çıkılamayacağı gibi, her yeninin de reddedilemeyeceği açıktır. Memleket
ilgili haber: Ufuk Turu'nda değişim konuşuldu