Terör örgütü DEAŞ’ın finansal faaliyetleri ile illegal eğitim yapılanmalarına yönelik emniyet güçleri tarafından geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. İstanbul merkezli yürütülen ve 3 ili kapsayan eş zamanlı baskınlarda, örgüt adına faaliyet gösterdiği tespit edilen çok sayıda hücre evi ve illegal oluşum çökertildi. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 110 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
İllegal Derneklerde Sözde Eğitim Faaliyetleri
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, terör örgütü DEAŞ’ın illegal olarak faaliyet gösteren bazı dernekler üzerinden çocukları hedef aldığı belirlendi. Şüphelilerin, bu dernek çatısı altında açılan gizli sınıflarda küçük yaştaki çocuklara ders adı altında örgüt ideolojisi doğrultusunda radikal eğitimler verdiği tespit edildi. Çocukların hafızasını yıkayarak örgüte eleman kazandırmayı amaçlayan bu illegal yapılanma, teknik ve fiziki takibin ardından tamamen deşifre edildi.
Finans Ağına Ağır Darbe: Yardım Adı Altında Para Toplamışlar
Operasyonun bir diğer önemli ayağını ise örgütün finansman kaynakları oluşturdu. Yakalanan şüphelilerin, söz konusu illegal dernekleri maske olarak kullanarak "yardım" ve "infak" adı altında DEAŞ terör örgütüne para topladıkları belirlendi. Toplanan bu paraların, örgütün hücre yapılanmalarını finanse etmek ve faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
Eş Zamanlı Baskınlar ve Dijital Materyaller
Soruşturmayı derinleştiren emniyet güçleri, İstanbul merkezli 3 ilde önceden belirlenen çok sayıda adrese şafak vakti eş zamanlı baskınlar düzenledi. Özel harekat polislerinin de destek verdiği operasyonlarda 110 şüpheli kelepçelenerek emniyete götürüldü. Adreslerde yapılan aramalarda ise çok sayıda örgütsel doküman, yasaklı yayın ve dijital materyal ele geçirildi. Ele geçirilen dijital verilerin incelenmesiyle örgütün diğer bağlantılarının da ortaya çıkarılması bekleniyor. Kazı çalışmaları ve sorgu işlemleri devam ediyor.