Muammer Kaddafi rejiminin yıkılması ardından muhaliflerin kalesi Bingazi giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'yle güven tazeledi.
Bingazi'de Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, Libya'nın geleceğinin inşası için Uluslararası Temas Grubu'nun önümüzdeki günlerde İstanbul'da toplanacağını açıkladı.
Davutoğlu NATO kuvvetlerinin ise güvenlik tam olarak sağlanıncaya kadar Libya'da kalacağını da açıkladı.
LİBYA'NIN ÖNÜNDEKİ 3 ADIM
Uluslararası Temas Grubu Eş Başkanı da olan Davutoğlu, toplantıda Libya'nın yeniden inşası için atılması gereken adımları da net bir dille açıkladı.
"Demokratik ve özgür bir Libya'nın inşa edilmesi lazım. Libya devletini birlik ve beraberliğinin korunması gerekiyor. Libya'nın özgür bayrağının tüm uluslarası kuruluşlarda dalgalanması lazım. Libya'nın bir bütün olarak yeniden inşa edilmesi lazım. Eminim bu 3 hedef gerçekleştiğinde Libya, dünyanın en güçlü ülkeleri arasına girecektir. "
İSTANBUL'DA LİBYA TOPLANTISI
Libya'da muhaliflerin kazandığı başarıların ardından Uluslarası Temas Grubu ülkeleriyle dün görüşmeler yaptığını da açıklayan Davutoğlu, ülkelere 'acil toplantı' çağrısı yaptığını kaydetti:
"Dün Uluslararası Temas Grubu'nun tüm ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüştük. Bu çerçevede Uluslararası Temas Grubu'nun acilen toplanması için çağrı yaptık. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da bir toplantı yapılacak ve Libya'nın ihtiyaçları ele alınıp, somut adımlar konuşulacak."
MADDİ KAYNAKLAR AÇILMALI
"Libya'nın acilen maddi kaynağa ihtiyacı var" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bir an önce Libya'nın dondurulan finansal kaynaklarının geri verilmesi gerekiyor. İnşallah Bayrama kadar finansal kaynak aktarımı konusu Uluslararası Temas Grubu'yla görüşülüp, kesin bir karara bağlanacaktır. Ulusal Geçiş Konseyi'nin uluslarası arenada tanınması için de tüm çabaları ve desteklerimizi sürdüreceğiz."