Amerikalı modern dans grubu Bateri Dans'ın koreografı ve yapımcısı Jonathan Hollander, Konya'da tanıştığı semazenler ve sufilik felsefesinden çok etkilendiğini yaklaşık bir yıl içinde ortak bir gösteri hazırlamak istediğini söyledi.
Bateri Dans Grubu (BDC), dün akşam METU dans festivali kapsamında ODTÜ'lü gençlere bir gösteri sundu. Grubun koreografı ve yapımcısı Jonathan Hollander, gösteri öncesi Türkiye'deki izlenimlerini değerlendirdi.
Türk Tasavvuf Müziği Performans Grubu kurucusu hafız Ahmet Çalışır'ın katkılarıyla Konya'da tanıştığı sufilik felsefisinden çok etkilendiğini söyleyen Hollander, "Konya'ya son şekli verilmemiş bir sürü fikirle gittim ve inanılmaz bir deneyim oldu. Ahmet Çalışır ve bazı semazenlerle birlikte çok yakın çalıştık. Tamamen başka bir dünya. New York'tan çıkıp geldiğiniz zaman çok başka bir boyuta adım attığınızı hissediyorsunuz. Ahmet Bey ve grubu bizimle gerçekten ilgilendi ve sufilik hakkında çok şey öğrendik" dedi.
İki gün önce Konya Selçuk Üniversitesi'nde sundukları gösteride seyircinin ilgisinden memnuniyetini dile getiren Hollander, "Seyircilerin büyük çoğunluğu zaten üniversite öğrencileriydi. Bazılarıyla atölye çalışmaları sırasında da tanışma fırsatı bulduk. Oldukça neşeli, almaya açık ve zekilerdi. Dansın özellikle ikinci bölümü biraz karışık, ama öğrencilerin sofistike yorumları, anlayışları ve analizlerinin derinliğinden çok etkilendim" şeklinde konuştu.
Ahmet Çalışır ile irtib
New Yorklu 6 modern dansçıdan oluşan Bateri Dans Grubu ve koreografı ve prodüksiyon şefi Hollander ile 28 Şubat'ta Konya gelmiş ve tasavvuf müzisyenleri ve semazenlerle birlikte atölye çalışmaları ve ortak resitaller düzenlemişlerdi. Grup, dünyanın çeşitli ülkelerine giderek o ülkenin otantik kültüründen esinlenerek yeni performanslar oluşturmak istiyor. Grubun bir sonraki durağı ise Bakü olacak.
iha