Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gaz almak gazoz almaya benzemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji Verimliliği Forumu'nda yaptığı konuşmada enerji politikaları, doğal gaz alımı, nükleer enerji projeleri ve muhalefetin eleştirilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Enerji Verimliliği Forumunda enerji alanında Türkiye'nin geldiği nokta, geleceğe dair hedefler ve muhalefetin eleştirilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefine ulaşana kadar durmadan, dinlenmeden koşturacağız” dedi.

Konuşmasında enerji arz güvenliğinin stratejik önemine dikkat çeken Erdoğan, “Artan nüfus ve büyüyen ekonomiyle birlikte dünyanın enerji ihtiyacı da artıyor. Gelişmekte olan ülkeler, kalkınma seviyesini yakalamak için dünya ortalaması üzerinde büyüme gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Bir damla petrolü kandan değerli gören anlayış yıkıma yol açtı”

Enerji tarihine dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, enerji kaynaklarının uzun yıllar iş birliği yerine yıkıcı rekabete konu olduğunu belirterek, “Bir damla petrolü bir damla kandan daha değerli gören emperyalist zihniyet, insanlığı acılara ve çatışmalara sürüklemiştir. Refah ve kalkınma makası hâlâ kapanmadı” diye konuştu.

Elektrikli otomobil satışı 134 bine ulaştı

Enerji tüketiminin refah artışıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Erdoğan, 2025 Ocak-Eylül döneminde 134 bin elektrikli otomobil satıldığını ve elektrikli ürün kullanımının tüm Türkiye’ye yayıldığını söyledi. Doğal gaz kullanımındaki artışı da paylaşan Erdoğan, “2002’de yalnızca 5 şehirde doğal gaz varken, bugün 81 ilin tamamına ulaştık. Doğal gaz erişim oranı yüzde 85’e çıktı” dedi.

Milli gelir 1 trilyon doları aştı

Erdoğan, ekonomideki büyümeye de değinerek, “2003-2024 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme sağladık. Kişi başı gelir 3.600 dolardan 15.325 dolara yükseldi. 2025 ikinci çeyreğinde 17 bin dolara yaklaştı. 2028 hedefimiz, 21 bin dolar” dedi. Aynı dönemde Türkiye’nin enerji talebinin de ciddi oranda arttığını belirten Erdoğan, “Sadece 2024’ün ilk 8 ayında enerji ithalatı için 26 milyar dolar ödedik” ifadelerini kullandı.

“Uluslararası piyasalardan gaz almak bakkaldan gazoz almaya benzemez”

Enerji temininde dikkatli planlamaya vurgu yapan Erdoğan, “Doğal gaz almak bakkaldan gazoz almaya benzemez. Planlama, müzakere ve çoklu tedarik şart. Rusya-Ukrayna savaşında Avrupa bunu yaşayarak gördü. Biz ise TürkAkım sayesinde sıkıntı yaşamadık” dedi.

“Gabar ve Karadeniz’de önemli adımlar attık”

Türkiye’nin enerji bağımsızlığına yönelik adımlarını sıralayan Erdoğan, Karadeniz’de 785 milyar metreküplük doğal gaz keşfi ve Gabar’daki petrol üretimiyle önemli mesafe kat edildiğini vurguladı. “Karadeniz gazı şu anda 4 milyon haneye ulaşıyor. 2028'de bu sayı 16 milyona çıkacak” dedi.

Nükleer enerjide yeni adımlar geliyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk elektriğin kısa süre içinde verileceğini belirten Erdoğan, “Amerika ile imzaladığımız mutabakatla küçük modüler reaktör gibi yeni nesil teknolojilere yatırım yapacağız. Nükleer enerjiyi sadece elektrik değil, tıp ve tarım gibi alanlarda da kullanacağız” açıklamasında bulundu.

CHP’ye sert sözler: “Uzaktan kumanda ile ancak bu kadar siyaset yapılır”

Konuşmasının sonunda ana muhalefet lideri Özgür Özel’in enerji projelerine yönelik eleştirilerine tepki gösteren Erdoğan, “Tek yaptığı, partideki yolsuzluk skandallarına canlı kalkan olmak. Ne diyelim, uzaktan kumanda ile ancak bu kadar siyaset yapılır” ifadelerini kullandı.

“Enerji verimliliğiyle yıllık 5 milyar dolar kazanç mümkün”

Türkiye’nin enerji verimliliğinde önemli mesafe kat ettiğini belirten Erdoğan, “Enerji yoğunluğunu yüzde 32 oranında düşürdük. 2024’te sanayide yapılan verimlilik yatırımları 700 milyon liralık kazanç sağladı” dedi. Yenilenebilir enerjiye verdikleri önemi de vurgulayan Erdoğan, “Kurulu güçte yenilenebilir enerjinin payı yüzde 60’ı geçti” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “2024'te 65 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan bir ülke olarak tasarruf ve verimlilikten başka çaremiz yok” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

BÜROKRASİ ZAMMI GERİ ÇEKİLDİ
TAHLİYE KAPSAMI DARALTILDI
HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞECEK?
MHP İlçe Başkanı Kazan'dan Hürriyet'e Sert Çıkış: Nasıl Satıldı?
DİJİTAL ÇAĞIN YENİ YASASI