Çocuklar evlerine döndü

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar neticesinde yuvada kalan çocuklardan önemli bir kısmı ailesinin yanına geri döndü.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü İzzet Güneş ile İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü M. Ali Köseoğlu ile görüştüler. Ziyarette müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgiler veren Güneş, 2007 içerisinde ailesine ayni nakdi yardımda bulunarak 69 çocuğun ailesinin yanına döndüğünü söyledi. Müdürlük olarak son yıllarda aileyi koruyucu projelere ağırlık verdiklerini anlatan Güneş,  “Konya Çocuk Yuvası’nda kalan çocuk sayısı 180’den 110’a kadar düştü. Sevindirici bir düşüş olarak görülen bu gelişme diğer yurtlarda da kendini gösterdi. Erkek Yetiştirme Yurdu’nda kalan çocuk sayısı 90 ‘dan 70’e, Kız Yetiştirme Yurdu’nda kalan kız sayısı da 80’den 65’e kadar düştü. Bu düşüş çocukların büyük bölümünün ayni nakdi yardımlar yapılarak ailesinin yanına döndürüldüğü, evlat edindirildiği, koruyucu aile yanına verildiği ve çeşitli yerlerde işe yerleştirilmek kaydıyla topluma kazandırıldığının göstergesidir” dedi.

 

İHTİYAÇLAR KARŞILANIYOR

 

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı da, 188 YTL ayni yardımın yanında okul ihtiyaçları, servis ücretleri ve harçlık olmak üzere çeşitli yardımlarda bulunulduğunu  kaydetti. Paslı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne 2007 de gönderilen ayni nakdi yardım ödeneğinin 440 bin 610 YTL olarak belirlendiğini ve 2007 yılında ayni nakdi yardımdan faydalanan kişi sayısının 330 kişi olduğunu da dile getirdi. Cemil Paslı, ayrıca İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne 2007 yılında toplam 2 milyon 508 bin 830 YTL ödenek gönderildiğini ve bunun 2 milyon 468 bin 33 YTL kadarının kullanıldığını ifade etti.

 

1600 ÖZÜRLÜYE EVDE BAKIM ÜCRETİ

 

2002 yılında aileye döndürülen çocuk sayısının 5 iken 2007 yılında 69’a çıktığını yineleyen Cemil Paslı, koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısının ise 27 olduğunu belirtti. Cemil Paslı, evlat edindirilen çocuk sayısının da 2007 yılında 9, 2008’in ilk iki ayında ise 6 tane olduğuna dikkat çekerek, bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artacağına işaret etti. Paslı, 44 ailenin çocuk edinmek için sırada beklediğini de söyledi. Ayrıca 42 çocuğun da işe yerleştirildiğini kaydeden Paslı, yapılan incelemeler sonucunda 1600 özürlüye de net bir asgari ücret tutarında evde bakım ücreti ödediklerini aktardı.

 

YETİŞTİRME YURTLARI VE YUVA DA SAYI DÜŞÜYOR

 

Yetiştirme yurtlarındaki genel duruma da değinen Cemil Paslı, yapılan çalışmalar neticesinde çocukların evlerine döndürüldüğünü ve bunun sonucu olarak da yuvalarda kalan çocuk sayısının düştüğünü açıkladı. Cemil Paslı, Konya Çocuk Yuvası’nda 180 çocuk varken şimdi 110’a düştüğünü, Erkek Yetiştirme Yurdu sayısının 90’dan 70’e ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda da 80’den 65’e indiğini anlattı. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ile Müdürlüğe savcılık tarafından gönderilen çocukların aileleri ile de gereken çalışmaların yapıldığını ifade etti. Cemil Paslı, son olarak 2008 içerisinde tamamlanması hedeflenen projeleri açıkladı. Paslı, İsmil ve Çumra Rehabilitasyon Merkezi ile Ereğli Huzurevi’nin 2008 içerisinde hizmete gireceğini söyledi.

Memleket

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?