Çin'de yolsuzlukla mücadele

Eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun baş yardımcısına ömür boyu hapis

PEKİN (AA) - Eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun baş yardımcısına devlet sırlarını ele geçirme suçundan ömür boyu hapis cezası verildi.

Tiencin Orta Halk Mahkemesi, Eski Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun baş yardımcılığının yanı sıra Çin Ulusal Siyasi Danışma Konferansı'nın eski başkan yardımcılığı görevini yürüten Ling Cihua'yı, rüşvet, devlet sırlarını yasadışı yollarla ele geçirme ve görevi kötüye kullanma suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme ayrıca, Ling'in siyasi haklardan mahrumiyetine ve tüm mal varlığına el konulmasına karar verirken, Ling'in de mahkemenin kararına itirazı olmadığı ve temyize gitmeyeceği belirtildi.

İlgili suçlardan hüküm giyen eski üst düzey yetkili Ling'in duruşması, 7 Haziran'da kamuya kapalı görülmüştü.

Ling hakkında 2014'ün sonunda soruşturma başlatılmış, 2015 Temmuz'da ilgili suçlamalar çerçevesinde tutuklanmış ve disiplin ihlali gerekçesiyle Çin Komünist Partisi'nden ihraç edilmişti.

Yürütülen soruşturma neticesinde Çin Yüksek Halk Savcılığı da mayıs ayında Ling'e rüşvet almak, görevini kötüye kullanmak ve kanunsuz olarak devlet sırlarını elde etme suçları resmi olarak yönelterek yargılamanın başlaması için Ling'in dosyasını ilgili mahkemeye göndermişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) liderliğini devralmasının ardından yolsuzluğa karşı mücadele programıyla tüm partinin tetikte olmasını istemiş ve yolsuzluğu, partinin hayatta kalmasına karşı bir tehdit olarak gördüğünü söylemişti. Şi ayrıca, "kaplanlar" olarak tanımlanan üst düzey bürokratlardan, "sinekler" diye bilinen alt düzey bürokratlara kadar herkesin yolsuzluktan kaçınması gerektiğini ve ülkedeki yolsuzluğun kökünü kazıyacağını ifade etmişti.

AA

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik