Çığır Açan Buluş! Çöp Turşusundan Sıvı Gübre

Bursa'da liseli öğrenciler, mutfak atıklarını turşu suyuyla fermente ederek mucizevi sıvı gübre üretti. Kimyasal içermeyen yöntem için patent başvurusu yapıldı.

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan Faik Çelik Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çevre ve tarım dünyasında ses getirecek büyük bir başarıya imza attı. Okulun öğretmen ve öğrencileri, mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarını geri dönüştürerek tamamen doğal ve maliyetsiz bir sıvı gübre yöntemi geliştirdi. Üstelik bu yenilikçi buluş için resmi patent başvurusu da yapıldı.

Geleneksel Japon Yöntemi Türk İşi Oldu

Proje, okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Abdullah Taşçı koordinatörlüğünde, "Mutfaktan Tarlaya Gübre" adıyla başladı. Dünyada Bokaşi tekniği olarak bilinen ve mutfak çöplerini oksijensiz ortamda yararlı mikroorganizmalarla dönüştüren geleneksel Japon kompost yöntemi incelendi.

Normal şartlarda bu işlem için yurt dışından ithal edilen ve oldukça pahalı olan özel bir enzim gerekiyordu. Ancak Bursa'nın yaratıcı gençleri ve öğretmenleri, bu maliyetli enzimi satın almak yerine esnafı gezerek turşu suyu topladı. Pahalı enzim yerine turşu suyu kullanılarak aynı başarılı sonuç elde edildi.

Marulları İki Kat Daha Fazla Büyüttü

Sistem oldukça basit işliyor: Okulun restoran ve kafeteryasından çıkan soğan, patates, domates gibi sebze kabukları ile meyve atıkları varillere dolduruluyor. Üzerine eklenen turşu suyu sayesinde atıklar 2-3 gün içinde fermente oluyor. Varilin altındaki çeşmeden alınan sıvı, yüksek verimli bir sıvı gübre olarak kullanılıyor. Kalan katı kısım ise toprağa gömülerek yine gübre vazifesi görüyor.

Gıda Teknolojileri laboratuvarında ve özel merkezlerde yapılan tahliller, bu formülün bitkilere doping etkisi yaptığını kanıtladı. Doğal gübrenin denendiği marulların tam 2 kat hızlı büyüdüğü görüldü. Ayrıca çiçeklerin daha gür açtığı ve bitkilerin hastalıklara karşı direnç kazanarak ilaca ihtiyaç duymadığı tespit edildi.

Hem Sıfır Atık Hem Ekonomiye Destek

Projenin okula ve ülkeye büyük bir değer kattığını belirten Okul Müdürü Mediha Karasu, her gün mutfaktan çıkan atıkları sıfır atık prensibiyle yeniden doğaya kazandırdıklarını söyledi. Karasu, bu projeyle hem öğrencilere çevre bilinci aşıladıklarını hem de Türkiye tarımı için kimyasal barındırmayan, çok ucuz ve ekonomik bir alternatif sunduklarını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TÜRKİYE ENERJİDE EZBER BOZDU
TOROSLAR'IN ŞİFASI DÜNYAYA YAYILIYOR
SATILMAYAN KURBANIN KİLOSUNA 600 TL
Meşhur Karacaören Karpuzunda Hasat Zamanı: Kilosu 60 TL!
BENZİNE İNDİRİM