Yüksek rakımı nedeniyle geç hasat yapılabilen ve ürettiği kirazın tamamını ihraç eden Hadim'de, ilkbahar yağışları ve yüksek bölgelerdeki kar yağışı nedeniyle kiraz çiçeklerinin 20 gün geç açması, hasat süresini daha da uzatacağı için çiftçide yüksek kazanç beklentisini artırdı.
Hadim Tarım İlçe Müdürü İsmail Dayandı, ilçe merkezi ile birlikte Mernek Yaylası, Korualan, Yalınçevre, Küplüce, Bademli, Göynükkışla ve Dedemli beldelerinde kiraz bahçelerinin yoğunlukta olduğunu belirterek, ilçede toplam 25 bin dekar alanda kiraz üretimi yapıldığını bildirdi.
Kirazın ilçede birinci derecede gelir kaynağı olduğunu bildiren Dayandı, ilçe merkezinde ve ilçeye bağlı 28 köy ve beldenin tamamında kiraz üretildiğini, üretim alanlarının ise her geçen gün daha da büyüdüğünü ve 1 milyon fidana ulaşıldığını söyledi.
Dayandı, 2 bin metre yükseklikte bile kiraz bahçelerinin bulunduğu ilçenin, Türkiye'de en son kiraz hasadı yapılan bölge olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
''Kiraz üreticisi için ilk hasat ve son hasadın önemi çok büyük. Çünkü bu dönemlerde piyasada kiraz az olduğu için üreticiler kirazı daha yüksek bedelle satabiliyor ve daha fazla kazanç elde ediyor. Türkiye'de ilk turfanda hasadı İzmir'in Ödemiş ilçesinde, son hasat ise Hadim ve yöresinde yapılıyor. İlçemizde Aladağlar bölgesinde haziran ayında başlayan kiraz hasadı, Hadim'in yüksek yaylalarında ağustos ayının ortalarına kadar devam ediyor. Hadim'de kiraz hasadı dönemi yaklaşık 2,5 ay sürüyor.''
İlçede üretilen kirazın yurt içinde tüketime sunulmadan tamamının yurt dışına satıldığını ifade eden Dayandı, ''Aroması, iriliği ve lezzeti bakımından birinci sınıf olan yola dayanıklı, çatlama yapmayan ''Ziraat 900'' adı verilen kiraz türünü, Almanya ve Fransa'nın başını çektiği AB ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Ukrayna'ya ihraç ediyoruz'' diye konuştu.
-ÜRETİCİLER UMUTLU-
Geçen yıl ilkbaharda birçok ağacın erken çiçek açtığını, kirazın olgunlaşma dönemindeki olumsuz iklim koşullarının çok büyük tahribatlara neden olduğunu bu nedenle rekoltenin düştüğünü anımsatan Dayandı, bu yıl ise durumun çok farklı olduğunu söyledi.
Dayandı, üreticinin bu yıl hem rekoltede hem de elde edilecek gelirde bir artış beklediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
''İlkbahar yağışları nedeniyle kiraz 20 gün geç çiçek açtı. Çiçeklerin geç açması sayesinde son hasat dönemi eylül ayının başına kadar uzayacak. Piyasada kirazın azaldığı bu dönemde, üreticiler kiloda 8-10 TL kazanç elde edebilecek. Geçtiğimiz yıl hasat dönemi Ağustos ayının başlarında bitmişti ve kirazın kilosu ortalama 5 TL civarındaydı. Hadim'de geçen yıl 15 milyon TL olan ihracatın, 30 milyon TL'yi bulmasını bekliyoruz.''
Hadim'de kiraz üreticisinin her geçen yıl daha da bilinçlendiğini, eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getirerek, ''Damla sulama konusunda önemli mesafeler aldık. İlçede önemli oranda damlama sulamaya geçiş var. Damlama sulamayla birlikte yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlandı, bitkilerin daha çabuk büyümesi ve yabancı otların azalması sağlandı'' diye konuştu.