ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a Belgrad’daki görüşmelerinde uçak hadisesinin ardından atılması gereken adımlar konusunu değerlendirmek için iki taraftan dörder kişiden oluşan ortak çalışma grubu önerisinde bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.
AA Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu, NATO gemilerinin, kaçak göçle mücadelede istihbarat desteği vermek amacıyla Ege Denizi'nde görev yapmasına ilişkin soru üzerine, "Dün akşam itibariyle bu anlaşma sağlandı" dedi.
Yunanistan'la bir yandan Ege Denizi'nde kimliği belirlenmemiş adalar ve karasular konusundaki ihtilafları, diğer yandan da NATO gemilerinin nasıl görev yapacağı konusunda modelitelerin görüşüldüğünü belirten Çavuşoğlu, "Dün akşam itibariyle varılan anlaşma ne Yunanistan'ı ne bizi rahatsız ediyor. Esasen NATO gemileri bu bölgede keşif, gözetleme görevi yapacak. Yunanistan kara sularında varsa Yunan sahil koruma güçlerine bilgi verecek. Onlar gereğini yapacak. Aynı şekilde bizim kara sularımızda ise bize bilgi verecek" dedi.
Çavuşoğlu, NATO gemilerinin Türkiye'nin insan kaçakçılığıyla ilgili mücadelesine de katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.
PKK’nın Avrupa’da terör örgütü listelerinden çıkarılması konusunda yürütülen propagandaya ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Bazı siyasi partilerinin ve milletvekillerinin tavrını tüm Avrupa'nın tavrı gibi değerlendirmek doğru olmaz. Avrupa Birliği'nin kararı belli, PKK, AB'nin listesindedir" dedi.
Çavuşoğlu, sol partilerin ideolojik nedenlerle terör örgütlerine sempati duyduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:
"PKK'nın, YPG'nin ideolojisi net. Marksist Leninist ideoloji ve Ateist Kürtleri istiyorlar. Oysa bizim Kürt vatandaşlarımız da Suriye'deki Kürt kardeşlerimiz de muhafazakar ve dindar insanlar. Zaten kendisi gibi inanmayanları da zorla sürgüne gönderdiler. Bugün Suriye'den zorla sürgüne gönderdikleri çok sayıda Kürt, Avrupa'da, Türkiye'de, Kuzey Irak'ta yaşıyor. Oralara sığındılar. Maalesef Batı bunu görmezden geliyor. Neden? 'Acaba DAEŞ ile mücadelede bunlardan faydalanabilir miyiz?' diye. Sol partilerin PKKya destek vermesinin sebebi de aynı ideolojiyi paylaşmaları."
Bakan Çavuşoğlu, terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini belirterek Avrupa şehirlerinde de terör örgütlerinin ve PKK'nın çirkin yüzünün görülmeye başlandığını söyledi.
-"İyimserliğimizi koruyoruz"
Çavuşoğlu, "Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:
"Bugüne kadar net bir şekilde açıklamadık ama Belgrad'daki görüşmemizde somut önerilerimiz oldu. Lavrov'a şunu söyledim: 'Sizin tutumunuz belli. Bizimki belli. Bu süreçten nasıl çıkacağız? Gelin, ortak çalışma grubu oluşturalım. Bu çalışma grubunda sizden de bizden de arkadaşlar olsun. Gitsinler bir yerde toplansınlar. Viyana, Cenevre, Paris, Zürih olur, nerede isterseniz. Bize yeni fikirlerle gelsinler. Hem Rusya'ya hem Türkiye'ye atılması gereken adımlar konusunda fikriler getirsinler. Biz de bunları değerlendirelim.' Lavrov 'Bunu Putin'e sormam lazım' dedi. O gün bugündür henüz bir cevap gelmedi."
Çavuşoğlu, 12 Şubat'ta Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı için Münih'te bir araya geldiklerinde Rus mevkidaşı Lavrov'a gelişme olup olmadığını sorduğunu, ancak Lavrov'un kendisine henüz bir cevap olmadığını söylediği kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, "Bizim teklifimiz hala masada. Bir yerde tıkanma olduğu zaman böyle ortak komisyonların katkısı olabilir. Bizim kendimize güvenen bir ülke ve ilişkileri düzeltmek isteyen bir ülke olarak böyle somut bir önerimiz oldu. Önerimize halen cevap bekliyoruz" dedi.
Ortak çalışma grubunun yapısına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Bu komisyonun sadece askeri boyutu olamaz. Zaten askeri kanallar arayıcılığıyla elimizdeki tüm belgeleri, delilleri biz Rusya ile paylaştık, uçak düşürme hadisesinden sonra. Bizim teklif ettiğimiz komisyonun içinde siyasiler de olacak. Cumhurbaşkanlığından, dışişleri bakanlığından, istihbarattan, askeriyeden.Yani her kanattan, her gruptan insanlar olacak. Dörder kişi teklif ettik. Rusya'dan da aynı şekilde Putin'in tayin edeceği kişiler dışişlerinden, yine istihbarattan ve onların uygun gördüğü kişilerin bir araya geleceği, çözüm üreteceği bir ortak çalışma platformu."
Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkileri normalleştirmek için iyimserliklerini koruduklarını kaydetti.
-"Güçlü ve istikrarlı Mısır görmek istiyoruz"
"Türkiye’de düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine Mısır Dışişleri Bakanı’nın katılacak olmasının ikili ilişkiler açısından bir manası olup olmadığı sorusuna ilişkin Çavuşoğlu, "Mısır'ın İİT kapsamında toplantıya katılması, uluslararası bir toplantıya katılması gibi algılanmalıdır. Yani ikili bir ziyaret gibi değil" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "Şuanda ikili bir görüşme öngörülmüyor ama bu konuda herhangi bir çekincemiz yok" diyerek, Ortadoğu'da güçlü ve istikrarlı bir Mısır görmek istediklerini vurguladı.
Hocalı katliamının 24. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, katliamı bir kez daha lanetlediklerini belirtti.
AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Çavuşoğlu'na, kendisinin AA'nın objektifinden gençlik fotoğrafını hediye etti.
(Son)
AA