Ziya Nalbant ve Mustafa Gül, böbrek hastası olan eşlerinin eski sağlığına kavuşabilmesi için böbreklerini bağışlama kararı aldı. Kentteki özel bir hastaneye başvuran Nalbant ve Gül'ün yapılan tetkiklerinde eşleriyle kan gruplarının uyuşmadığı tespit edildi. Hastane yetkilileri, bunun üzerine Nalbant ve Gül'e çapraz nakil önerisini getirdi. Bu öneriyi kabul eden Ziya Nalbant'ın böbreği Mustafa Gül'ün eşi Nuray Gül'e, Mustafa Gül'ün böbreği ise Ziya Nalbant'ın eşi Nurten Nalbant'a nakledildi.
Çiftler, aynı gün ameliyata alınarak, böbreklerin nakil işlemi gerçekleştirildi.
Eşi Nurten Nalbant'ın böbrek rahatsızlığı sürecini anlatan Ziya Nalbant, ''Eşime 'Sevgililer Günü' hediyesi olarak böbreğimi verdim'' dedi.
Daha önce kadavradan da böbrek alma imkanı olmasına rağmen, grip olduğu için nakil yapılamadığını belirten Nalbant, ''Sonrasında iki defa çapraz nakil fırsatı yakaladık. Ancak yine sağlık durumum elvermedi. Ama yılmadık. Sonunda nasip Mustafa beye ve eşine aitmiş'' diye konuştu.
''Bir an önce öğrencilerime kavuşmak istiyorum''
Mustafa Gül ise hiç düşünmeden böbreğini bağışladığını söyledi. Gözyaşları içinde durumunu anlatan Gül, eşinin hastalığına 6 yıl önce teşhis konulduğunu, böbreğini verdiği için mutlu olduğunu ifade etti.
Başarıyla nakil gerçekleştirilen öğretmen Nuray Gül ise kız kardeşinden organ almak üzereyken son dakika meydana gelen bir aksilik yüzünden moralinin çok bozulduğunu belirterek, ''Ama sonrasında hayatta her şeyin nasiple gerçekleşeceğine olan inancımı kaybetmedim. Ayrıca eşim sonuna kadar metanetle yanımda durdu. Onun vefası bana güç verdi. Bundan sonra iyileşip, bir an önce öğrencilerime kavuşmak istiyorum'' diye konuştu.
''En etkin tedavi organ nakli''
Hastanenin Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisinin organ nakli, buna karşın organ bağışının ise son derece az olduğunu söyledi. Kadavra böbrek bağışının azlığı nedeniyle hastalara yeteri sayıda böbrek bulunamadığına işaret eden Oktay, ''Bu durumda canlı vericilerin bağışladığı böbrek nakilleri ağırlık kazanıyor. Ancak her zaman böbrek hastasıyla vericisinin tahlillerinde uyum sağlanamıyor. Bu duruma çözümolarak 'çapraz nakil modeli' kullanılıyor'' dedi.
Oktay, merkez olarak ikinci çapraz nakil vakasını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Tesadüfi olarak ilk çapraz nakilde kadınlar eşlerine böbrek bağışlamışlardı. Bu kez erkekler eşleri için böbreklerini bağışladı. Hem vericilerin hem de nakil yaptığımız hastalarımızın sağlık durumları şu anda oldukça iyi. Bundan sonraki yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürmelerini diliyoruz'' diye konuştu.