Büyükşehir’e yazdım, Meram’dan yankılandı

Salih Sedat Ersöz

Geçen hafta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek’e hitaben kaleme aldığım, Konya yatırımları ile ilgili yazımın yankısı Meram Belediyesi’nden geldi. Yazımın hiçbir yerinde Meram Belediyesi’nin ismi geçmemesine rağmen alınmışlar ve tarafıma cevabı yazı göndermişler.

Önce, Meram Belediyesi basın bürosundan yetkili bir zat arayarak, bir mail göndereceklerini ve bu maili dikkate almamı rica etti. Ardından, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru adı ile içeriğini hoş bulmadığım bir mail geldi.

“Sizin önerileriniz yeni düşünceler değildir, bizim daha önce bu konularla ilgili beyanatlarımız ve girişimlerimiz olmuştur” cümlesiyle başlayan yazı, “ilçemizi ve belediyemizi ilgilendiren konularda yazı kaleme almadan önce bizimle ve ekibimizle irtibata geçerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmenizi umarız” cümlesi ile de sona eriyor.

Söz konusu cevabi yazıda belirtildiğine göre,“Kanal Konya” ismini verdiğim fikir projesi ile ilgili, 5 Ağustos 2014 tarihinde Sayın Başkan Fatma Toru, bir TV programında, benzer açıklamaları yapmış ve Bakan Veysel Eroğlu ile temasa geçmiş. Bakan da, DSİ Bölge Müdürünü arayarak çalışma başlatma talimatını vermiş. Yazıda, tarafımdan önerilen biyolojik göletle ilgili de, “Biyolojik Gölet, ilçemizde zaten mevcuttur. Konya’nın ilk Biyolojik Gölet’i, belediyemiz tarafından 2013 yılında hizmete açılan Çin Parkı’nda bulunmaktadır”denilmektedir.

Üslup bakımından oldukça yadırgadığım ve üzüldüğüm, Meram Belediyesi’nin bu yazısına elbette bir cevabım olacak.

Yazının ilk cümlesinde, daha önce kendileri tarafından bu konularla ilgili girişimde bulundukları için, benim yazımı değersiz bulan bir ifade tarzı var. Benzer bir ifade de telefonda tarafıma söylenmiştir. Son cümlesinde de, yazımla kamuoyuna yanlış bilgiler verdiğimi ima ederek, bundan böyle kendileri ile temas kurduktan sonra bu tür yazılar yazmamı talep etmektedirler.

Son cümlesi ile ilgili cevabım şudur ki; Ben, kamuoyuna yanlış bilgi falan vermiş değilim. Zaten yazdıklarım bilgi değil, düşüncelerimdir. Konya’ya yapılmasını arzu ettiğim bazı yatırım projelerini, samimi olarak teklif ettim. Mektubumun muhatabı da, Meram Belediyesi değil, Büyükşehir Belediye Başkanımızdı. Düşüncelerimi içeren yazılarımla ilgili, önceden bazı kişi ve kuruluşlardan onay alma veya birilerine bilgi verme gibi bir huy ve alışkanlığım yoktur. Böyle bir mecburiyetim de yoktur. Bunu şimdiye kadar yapmadım, bundan sonra da yapmayacağım.

Şimdi de, daha önce beyanat verdiklerini ve çalışma başlattıklarını belirttikleri, bu sebeple yazdıklarımı değersiz buldukları konulara bakalım. 

Benim, “Kanal Konya” olarak isimlendirdiğim konu ile ilgili, 5 Ağustos 2014 tarihinde beyanat verdiklerini belirtiyorlar. Yazımı iyi okusalardı, “daha önce de yazdığım Kanal Konya projesi üzerinde durmak istiyorum” cümlemi görürlerdi. Kanal Konya ile ilgili olarak, 27.03.2014 tarihinde bir yazı yazmış ve o yazımda, “Kanal İstanbul olur da, Kanal Konya niye olmaz?” ifadesini kullanarak, yerel seçimlerden önce yani Fatma hanım başkan olmadan önce ilk önerimi yapmıştım. Kanal Konya projesinin, ilk defa tarafımdan ortaya atıldığını rahatlıkla söyleyebilirim ama buna gerek duymuyorum. Zira fikrin kimden çıktığı değil, Konya’mıza kazandırılması daha önemlidir. Hangi konuda ve hangi tarihte olursa olsun bir girişim yapılmış ise bunu ancak takdir eder, teşekkür ederiz.

Var olduğunu belirttikleri Çin Parkındaki biyolojik göletin kaç metre kare olduğunu görenler bilmektedir. Ben gördüm ve biliyorum. Bu konudaki yazdıklarım da iyi okunmamış. Benim önerim, içinde 30-40 bin metre karelik biyolojik gölet bulunan 500 bin metre kareden ibaret Türkiye’nin en büyük mesire yerini içermektedir. Verilen cevapta var olarak gösterilen ise, önceki dönemde yapılan Çin Parkındaki 150-200 metre kare civarındaki biyolojik gölettir. Hizmeti küçümsemek için değil, öneri ile verilen cevabı kıyaslamak için bunları yazmak zorunda kalıyorum.

“Yazdıklarınız yeni düşünceler değildir, biz daha önce beyanat vermiştik” demeden önce, keşke yazım daha dikkatli okunsa idi. O takdirde tarafıma, gerekli olmayan ve de şık düşmeyen böylesi bir cevap gönderilmeyebilirdi. Yazımda,"İçeriğini bilmediğimden, benim bu tekliflerim, hazırlanan raporda var olan konular olabilir” diyerek, yazdığım konularla ilgili, ilk defa tarafımdan ortaya atılmış iddiasında olmadığımı da belirtmiştim. Kaldı ki, bu konuları ilk olarak kendileri ortaya atmış olsalar bile, bunların yapılmasını arzu ettiğimizi belirten bir yazı yazmamızın ne mahsuru olabilir?

Söz konusu yazı, Başkan Sayın Fatma Toru’nun bilgisi dâhilinde mi yazılmıştır bilmiyorum ama, benimle irtibata geçen zata ve Meram Belediyesi basın bürosu yetkililerine tavsiyem şudur. Sadece basın mensuplarına değil, kim olursa olsun tüm vatandaşlara karşı yazılı ve sözlü hitaplarınızda biraz saygılı davranınız, incitici olmayınız. Yazıdan çıkarılabilecek olumlu sonuç ise, Meram Belediyesi’nin, önerilerime sahip çıktığıdır. Bunları yapsınlar, gerçekleştirsinler, bizden ve halkımızdan, teşekkür ve destek alsınlar.

Diğer yandan, aynı yazımla ilgili bazı okuyucularımın yorumlarına, yerim kalmadığı için tek cümle ile şöyle cevap vermiş olayım: Siyasilerin gündeminde olan ve takip edilen çevre yolu, insani kalkınma vb. gibi bazı konuları yazmadım. Ben, Başbakana sunulacak raporda yer almadığını tahmin ettiğim konulara değindim. Sağlıklı ve mutlu kalınız efendim.