Bu işte gayreti olan, çok dua alır

M. Ali Köseoğlu

Altınekin Platformu’nun hafta sonunda düzenlediği önemli bir program vardı…

Sami Kahvecioğlu dostumuz davet etti ama başka programlar nedeniyle katılmadık.

Fakat programın notlarını ‘lütfen’ rica ettiğim Sami Bey’den aldım.

İyi ki de almışım. Çünkü toplantıda Konya için çok önemli konular dillendirilmiş.

***

Önümde “Mevcut Yeraltı Su Durumu ve Alternatif Çözüm Arayışları” başlıklı rapor var…

Raporu Jeoloji Mühendisi Fatih Mehmet Ceran ile Büyükşehir Belediyesi Jeoloji Mühendislerinden Metin Tekdere hazırlamışlar.

Tabi MEVKA’nın “Altınekin İlçe Raporu 2011”ndan da faydalanılmış.

***

Altınekin, Konya Şeker Fabrikasına en fazla şeker pancarı veren ilçe konumunda…

Sadece şeker pancarı da değil; arpa buğday veriminde de ortalamanın üzerinde bir ilçemiz.

Raporda deniliyor ki: Kan ekilse can bitecek topraklarımızda.

***

Gelelim su durumuna… Rapordan alıyorum:

-Sulanabilir tarım arazilerine bakıldığında ilimizin yüzde 62’si sulanabilir arazi olarak görülmekteyken ancak yüzde 22,84’ü sulanmaktadır. Sulanabilir arazilerinin sulanma oranı yüzde 63,76 olan Türkiye ortalamasının çok altındadır.

-Konya Kapalı Havzası tarımsal üretim açısından ülkemizin en önemli bölgesidir. Türkiye’nin tarım yapılabilir arazi varlığının yüzde 14’ünü Konya oluştururken; buna karşılık ilimiz, Türkiye’nin kullanılabilir su kaynakları potansiyelinin sadece yüzde 2,5’ine sahiptir.

***

Tabi KOP kapsamında Mavi Tünel’le Konya’ya gelecek suyun, tüm üretim havzası için yeterli olmayacağını KOP Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’ndan duymuştuk. Onun bir önerisi de, kalkınmaya dönük tarım dışı faaliyetlerin geliştirilmesiydi.

Tabi bir de alternatif su kaynakları var. Bunlar, özellikle siyasilerin çalışması açısından gündemde tutulmalı.

***

Rapordan aktarmaya devam edelim:

-Mavi Tünel Projesi’nin Konya’nın kuzeyini kapsamaması, Karasu’nun Kızılırmak üzerinden Tuz Gölü Havzası’na taşınmasını daha da önemli kılmaktadır. Kulu, Cihanbeyli, Altınekin gibi ilçelerin bu kaynakla suya kavuşturulması; tarımsal üretimdeki büyük artışın yanı sıra bölgede refah seviyesini yükseltecektir.

***

Peki bu sular nerelerden aktarılacak?

1- Kesikköprü Barajı’ndan: Yarı atıl duran ve Kesikköprü Barajı’ndan ( 350 m. terfi ile ) su alımıyla beslenen bu su boru hattının Kulu İlçesi’ne en yakın noktası kuş uçuşu 33 km.’dir. Kulu İlçesi’ne su alınabilecek en yakın terfi istasyonunda su kotu 1130 m.’dir. Bu istasyondan 36 km.’lik üçlü boru hattı ve cazibe ile çalıştırılabilecek gözükmektedir.

2- Hirfanlı Barajı’ndan: Kızılırmak üzerinde bulunan ve Kesikköprü Barajı’ndan önce yer alan Hirfanlı Barajı’ndan pompajla alınabilecek su Kulu ve Cihanbeyli Ovalarına depolamalı planlanabilir.

3- Fırat’ın kolu olan Karasu’nun Konya Ovası’na taşınmasıyla…

***

Elbette buraya yazılanları işin muhatapları bizden daha iyi biliyorlardır. Fakat bazı konularda kamuoyu oluşturulmadan çalışma başlatılamıyor. Altınekin’deki toplantı da, bu çalışmaların bir parçasını oluşturuyor.

Konya için yeni ‘proje’ bekleyen vekillerimize de duyurulur. Bu işte gayreti olan, çok dua alır.

Platform Başkanı Adnan Rüştü Elmalı’yı ve Jeoloji mühendisleri Fatih Mehmet Ceran ile Metin Tekdere’yi kutluyorum.

Kan ekilse can bitecek topraklar için ne yapsak az.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.