BMMYK’den uluslararası topluma Suriye eleştirisi

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi:- "Suriye, hem taraflar hem bölge ve küresel güçler için siyasi bir başarısızlığı temsil ediyor"- "Suriye’deki başarısızlığın insanlığa maliyeti hesap edilemez”"- "Zengin ülkeler daha çok mülteci alabilir"

WASHINGTON (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, uluslararası toplumun Suriye’deki krizin çözümü konusunda gösterdiği başarısızlığı eleştirerek, "Suriye’deki başarısızlığın insanlığa maliyeti hesap edilemez" dedi.

Grandi, düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünün Washington’daki merkezinde sığınmacılarla ilgili panelinde konuştu.

Suriye’de iç savaşın şiddetlenmesinin ardından giderek büyüyen sığınmacı sorununda ve krizin çözümünde uluslararası toplumun yaklaşımını eleştiren Grandi, “Suriye, hem taraflar hem bölge ve küresel güçler için siyasi bir başarısızlığı temsil ediyor. Suriye’deki 5 yıldır devam eden çatışmalar uluslararası toplumun çok kötü bir başarısızlığıdır” diye konuştu.

Sorumluluğun müşterek olduğunu vurgulayan Grandi, şunları söyledi:

“Suriye’deki başarısızlığın insanlığa maliyeti hesap edilemez. Her gün tablolar, rakamlar sunuluyor ama çok yüksek olan bu rakamlar anlamını yitirdi. Milyonlarca kişiden bahsediyoruz. Bu milyonların ardında en korkunç acıları çeken bireyler var.”

Suriye’de rejimin insani yardımları uzun süre tekelleştirmesinin birçok sorunu tetiklediğine işaret eden Grandi, bu noktada Suriyelilere yardım ulaştırmaya çalışırken yaşamlarını yitiren yardım kuruluşu çalışanlarının unutulmamasını istedi.

Grandi, iç savaş boyunca yaklaşık 11-12 milyon Suriyelinin evlerini terk ettiğini, 300 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve komşu ülkelere sığınanlar için geçim kaynağı sağlama ve iş imkanı sunma konularında yeterince yatırım yapılmadığından şikayet etti.

Uluslararası toplumun istenilen katkıların sadece yüzde 15’ini karşıladığını aktaran Grandi, Türkiye’nin tek başına sığınmacılar için son beş yılda 8 milyar dolardan fazla harcama yaptığına dikkati çekti.

Gerekli adımların atılmaması ve sorunun çözümü için umut ışığı görülmemesiyle sığınmacı sorununun giderek büyüdüğünü ve insanların Avrupa’ya akın ettiğini vurgulayan Grandi, bu soruna yaklaşımda Avrupa ülkelerinin yeterince dayanışma göstermediğini belirtti.

Filippo Grandi, 30 Mart’ta Cenevre’de yapılacak toplantıda uluslararası camiaya Suriyeli mültecileri alma ve yerleştirme çağrısı yapacaklarını, Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerin üzerindeki yükün paylaşılması gerektiğini söyledi.

Grandi, “Zengin ülkeler daha çok mülteci alabilir. Ancak bu, şu anda basında gördüğümüz gibi değil, daha düzenli şekilde yapılmalı” ifadesini kullandı.

AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı