Biz çöpe atıyoruz ama kabuğu kendisinden 4 kat daha değerli

YÜSAD Başkanı Metin Akman, yumurtanın yalnızca gıda değil, sanayi açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, pastörize sıvı, toz ve kabuğuyla yumurtanın 4 kat katma değer sağlayabileceğini söyledi.

Biz çöpe atıyoruz ama kabuğu kendisinden 4 kat daha değerli

Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yaptığı açıklamada, yumurtanın sadece sofralık bir ürün değil, sanayi açısından da çok yönlü bir değer taşıdığını vurguladı.

Akman, yumurtanın pastörize sıvısı, tozu ve hatta kabuğunun sanayide boya, inşaat, gübre ve yem gibi birçok alanda kullanıldığını belirterek, bu potansiyelin doğru değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Yumurta anne sütüne en yakın hayvansal protein”

Yumurtanın, Birleşmiş Milletler tarafından da en önemli başlıklar arasında gösterilen stratejik bir protein kaynağı olduğunu ifade eden Akman, “Yumurta, hayvansal proteinler içinde anne sütüne en yakın olanıdır. Gıdayı toparlayan, yapıştıran ve kabartan fonksiyonel özellikleri sayesinde kekten köfteye her alanda kullanılır. En düşük karbon ayak izine sahip, ekonomik ve ulaşılabilir bir protein kaynağıdır” dedi.

Sanayide işlenme oranı artmalı

Akman, Türkiye’nin yumurta üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almasına rağmen, yumurta sanayisinde ilk 50’ye dahi giremediğini söyledi.
Sanayi, yumurtayı kırarak başlar. Pastörize sıvı yumurta üretimiyle başlayan süreç, toz üretimine ve türevlerine kadar uzanır. Bu ürünlerin raf ömrü uzar, ihracat potansiyeli artar” diyen Akman, yumurta tozunun da süt tozu gibi lisanslı depoculuk kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Biz çöpe atıyoruz ama kabuğu kendisinden 4 kat daha değerli

Türkiye'de 10 yıl önce sadece yüzde 1 olan sanayiye işlenen yumurta oranının bugün yüzde 8’e çıktığını ifade eden Akman, “Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 25-30 seviyesinde. Türkiye’nin de bu seviyelere ulaşması gerekiyor” diye konuştu.

Yumurta kabuğu sanayide hammaddeye dönüşüyor

“Kabuk deyip geçmeyin” diyen Akman, yumurta kabuğunun da en az içeriği kadar değerli olduğunu belirtti.
“Yumurta kabuğundaki zar, kolajen üretiminde kullanılıyor. Kabuğun kendisi biyoplastik üretiminde, boya sanayisinde, inşaatta ve gübre olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca yem katkısı olarak da önemli. Özellikle haşlanmış yumurtanın kabuğu ve zarı çok daha yüksek değerlerde satılabiliyor” dedi.

“Sanayi yumurtaya 4 kat değer katıyor”

Yumurta sanayisinin gelişmesinin hem üreticiye hem ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Akman, “Yumurtanın fiyatı 1 lira ise, sanayi ürünleriyle bu değeri 4 liraya kadar çıkarabilirsiniz. Potansiyelimiz yüksek, üretimimiz bol. Sanayiyle katma değer yaratabiliriz” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bakan Şimşek’ten Ekonomiye Güven Mesajı: Program Rüştünü İspat Etti
Zam Görüşmelerinde Kritik An: İlk Teklif İçin Tarih Belli Oldu
Verim için tonlarca armut ve şeftali koparılıp yere atıyorlar
Milyar Dolarlık Projelerin Arkasındaki 30 Yıllık Devden Konkordato Talebi
Konya'ya jeotermal tarla kuran firmaya iflas davası