Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

"Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı, yakında TBMM'de yasalaşacak"- "Bu tasarıda öğretim üyelerini ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Bundan sonra yasa çıktığında üniversitelerde gerçekleşen buluşların ve tasarımların hak sahipliğini, üniversitelere bı

BALIKESİR (AA) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın yakında yasalaşacağını belirterek, "Bu tasarıda öğretim üyelerini ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Bundan sonra yasa çıktığında üniversitelerde gerçekleşen buluşların ve tasarımların hak sahipliğini, üniversitelere bırakacağız. Ancak bunlar ticarileşirse, patentlerden elde edilen gelirlerin üçte birini buluşçuya, tasarımlardan elde edilen gelirin ise yarısını tasarımcıya bırakacağız." dedi.

Özlü, Balıkesir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yeni eğitim-öğretim yılının tüm üniversiteler için hayırlara vesile olmasını diledi.

Millet olarak, büyük zorluklarla geçen bir yüzyılın geride bırakıldığını anlatan Özlü, "Yaşanan önemli kırılma noktalarında en çok zarar görenler, gençlerimiz oldu. Bu ülkenin gençleri Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde can verdi, şehit düştü. Öyle ki bazı liselerin, bazı yıllarda mezun öğrenci veremediklerini biliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin en son 15 Temmuz'da çok vahim bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Özlü, şöyle devam etti:

"Bu sefer milletimiz, en çok da gençlerimiz, bu alçak saldırıya izin vermedi. Gençlerimiz, kendi elleriyle, kanlarıyla ve canlarıyla geleceklerine sahip çıktı. O gece, benim bu ülkeye dair umutlarım kat kat arttı. Gençlerin, bu ülkeye nasıl büyük bir aşkla bağlı olduklarını somut bir şekilde müşahede ettim. Bu aşk, sevgi, bağlılık, çok büyük bir güçtür ancak tek başına yeterli değildir. Gençlerin ülkemize olan aşklarını ilim, fen, bilgi, bilim ve teknolojiyle harmanlayabilirsek gelecek, çok daha parlak olacaktır. İşte bu nedenle üniversitelere, hocalara çok büyük görevler düşüyor. Allah'a çok şükür Türkiye'de hem yeni üniversiteler kuruyor hem de üniversitelerimizin niteliğini artırıyoruz."

Özlü, Balıkesir Üniversitesi'nin teknopark talebinde bulunduğunu, bunu karşılayacaklarını bildirdi.

- "Daha fazla Ar-Ge projesi yapacağız"

Türkiye'nin tüm sorunlarının bilgiyle çözüleceğini vurgulayan Özlü, şunları söyledi:

"Ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatta güçlü bir ülke haline gelmesi bilgiyle olacak. Avrupalılar, 'Endüstri Devrimi 4.0' diyor, Japonlar, 'süper toplum 5.0' diyor. Teknolojinin ve toplumların gelişimi, birbiriyle doğru orantılı. Dolayısıyla bilime, bilgiye, teknolojiye dayalı bir toplum gelişimiyle karşı karşıyayız. Ülkemizin teknolojide bir sıçrama yaşaması da yine bilgiyle olacak. Bu yüzden bakanlık ve hükümet olarak üniversiteleri çok önemsiyoruz. Üniversiteler, her konunun merkezinde. Her sorunun çözümünde üniversitelerin üreteceği bilgiye ihtiyacımız var. Üniversitelerin eğitim-öğretim fonksiyonları çok önemli ama tek başına yeterli değil. Batı ülkelerinde üretilen bilgiyi, burada gençlere öğretmek, bizce yeterli katkıyı sağlamaz."

Bakan Özlü, üniversitelerin özgün ve evrensel bilgiyi üreten merkezlere dönüşmesi gerektiğini belirterek, "Gelişmiş bir ülkeden Türkiye'ye teknoloji transferi, belli bir yere kadar mümkündür. Onun bir sınırı vardır. Onun ötesinde teknolojinin transferi mümkün değildir. Onun ötesinde teknoloji üretilir, transfer edilemez. Teknoloji üretmek için de bilgi ve bilime ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

- "Burada duramayız ve bununla yetinemeyiz"

Bilim ve teknoloji ekosisteminin her geçen gün geliştiğini ve güçlendiğini anlatan Özlü, "Ar-Ge harcamalarının artış hızında, dünyada ilk sıralarda gelen ülkelerden biriyiz. Geçtiğimiz yıl, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1'i geçti. Ancak burada duramayız ve bununla yetinemeyiz. Gelişmiş birçok ülkede olduğu gibi, milli gelir içinde Ar-Ge harcamalarının oranını önce yüzde 2'ye, bilahare yüzde 3 ve 4'e çıkaracağız. Daha fazla Ar-Ge projesi yapacağız. Artık Ar-Ge projelerini daha yüksek oranda ticari ürüne dönüştüreceğiz ki ekonomiye katkı ve fayda sağlasın." ifadelerini kullandı.

- "Yükseköğretim reformunu hayata geçireceğiz"

Bu yıl içinde hükümet olarak, Ar-Ge Reform Paketi'ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Özlü, bu paket kapsamında pek çok önemli adım attıklarını aktardı.

Benzer adımlar atmaya devam edeceklerini bildiren Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı, yakında TBMM'de yasalaşacak. Önümüzdeki hafta, Milli Eğitim Kanunu'nu görüşeceğiz Meclis'te. Ondan sonraki hafta bir aksilik olmazsa Patent Kanunu'nu görüşeceğiz ve inşallah Bütçe Kanunu Meclis'e gelmeden Patent Kanunu'nu yasalaştıracağız. Bu konuda muhalefetle de uzlaşma içindeyiz. Bu tasarıda öğretim üyelerini ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Bundan sonra yasa çıktığında üniversitelerde gerçekleşen buluşların ve tasarımların hak sahipliğini, üniversitelere bırakacağız. Ancak bunlar ticarileşirse, patentlerden elde edilen gelirlerin üçte birini buluşçuya, tasarımlardan elde edilen gelirin ise yarısını tasarımcıya bırakacağız."

Bakan Özlü, zihniyet, vizyon ve yönetim esaslarını doğru şekilde oluşturmanın bütün maddi unsurlardan önemli olduğuna dikkati çekerek, "Son KHK'da, üniversitelere büyük zarar veren rektörlük seçimlerini kaldırdık. Ancak iş burada bitmedi. İnşallah kapsamlı bir yükseköğretim reformunu da hayata geçireceğiz. Çok daha önemlisi, başkanlık sistemine geçerek, daha özgür ve şeffaf, daha demokratik ve daha etkin yönetilen bir Türkiye'ye kavuşacağız." dedi.

Konuşmanın ardından, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Bakan Özlü'ye bir tablo hediye etti. Daha sonra kente katkıda bulunanlar adına Vali Ersin Yazıcı ve Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile üniversitenin gelişimine katkı sunan öğretim üyelerine, Özlü tarafından plaket takdim edildi.

Bakan Özlü, daha sonra Balıkesir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ni de ziyaret etti.

AA

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor