Beyşehir Belediyesi tarafından organize edilen bir hafta süreli etkinlik Anıt Meydanı’nda mehter takımı ve yabancı halk dansları topluluğunun gösterileri ile başladı.
Protokolün de katıldığı festival yürüyüşünün ardından kürsüye gelen Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Alaaddin Keykubat’ın saklı kalmış cennetini sadece Türkiye’ye değil, bütün dünyaya tanıtabilmek için düzenledikleri festivalin boyutunu bu yıl uluslararası düzeye taşıdıklarını söyledi. Festivalin bu yıl çok daha katılımlı ve çok daha şenlikli geçeceğini belirten Taşcı, “Artık Beyşehir ne Konya’da, ne de Ankara’da yalnız. Beyşehir’i en az bizim kadar anlayan bir Dışişleri Bakanımız, bir Kültür ve Turizm Bakanımız, Konya Valimiz var. Ve inanıyorum ki, gelecek günler sizlerle çok daha güzel olacak, çünkü Beyşehir her şeyi hak ediyor, 8 bin yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyete beşiklik yapmış bu güzel şehri hep birlikte geçmişindeki o muhteşem günlerine yeniden kavuşturacağız” dedi.
“BEYŞEHİR’İ DÜNYA’YA TANITMAMIZ LAZIM”
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Beyşehir gibi uzun yıllar Türkiye’nin muhtelif yerlerine ve dünyaya emeğini gönderen bir bölge için böylesine bir festivalin özel anlamı olduğunu söyledi. Doğan, Beyşehir’in bundan sonrada festival yapmaya devam etmesini isteyerek, “Beyşehir öylesine bir yer ki, bizim medeniyetimize beşiklik etmiş, birkaç çok önemli merkezden bir tanesi. Dolayısıyla asıl ikinci sebepten dolayı festival yapmaya devam etmeliyiz. İkinci sebep şu; Beyşehir gibi muhteşem bir güzelliği dünyaya tanıtmamız lazım, bunu bir marka olarak dünya insanının hizmetine sunmamız lazım. Bu çerçevede aslında güzel şeyler yapılıyor. Dışarıdan gelen gözlerin yapılan işleri, değişiklikleri çok daha yakından idrak ettiğini düşünüyorum. Sözgelimi, yıllardır Beyşehir’den rüyası olan Gembos yolu çalışılmaya başladığı gibi Konya ile Beyşehir arasındaki duble yol çalışmaları da süratle devam ediyor.
Bunun anlamı şu aslında; eğer marka şehir olacaksanız, dünyaya erişmeniz lazım, dünya için ulaşılabilir olmanız lazım. Dolayısıyla yol, medeniyeti ifade ediyor, medeniyetin bulunduğunuz noktaya gelişini ifade ediyor. Bizim bu anlamda hem Türkiye’nin turizm cenneti Antalya’ya, hem de hoşgörümüzün ve barış ve kardeşliğimizin timsali olan Konya’ya erişen bir Beyşehir’in dünya açısından marka değerinin de büyük olacağına inanmamız lazım. Bu çerçevede hem o hazırlıkları yürütüp, hem de arkamızdaki gölden bugüne kadar istifade ettiğimizden daha yoğun bir şekilde istifade etmemiz lazım” diye konuştu. Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı’nın, Vali Doğan’a plaket takdimi sonrası festival ateşi yakılarak etkinliklere start verildi. Protokol yerel ürünler ve tanıtım stantlarının açılışını gerçekleştirdi. Programa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Beyşehir Kaymakamı Cumali Atilla, Yenişarbademli İlçe Kaymakamı Hayrettin Baskın, Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Seydişehir Belediye Başkanı Abdülkadir Çat, Derebucak Belediye Başkanı Bahattin Özdemir, Hüyük Belediye Başkanı Nusret Akgümüş, siyasi parti temsilcileri, belde belediye başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Festival 17 Temmuz’a kadar devam edecek.