Türkiye’nin dört mevsim üretim yapılan tarım merkezlerinden Mersin’in Mut ilçesinde, beyaz incir hasadı üreticiyi sevindirdi. İlçede ilk çıktığında kilosu 200 liradan satılan beyaz incir, şu an 150 liradan alıcı buluyor. Kurutulmuş hali ise 1.500 liraya kadar yükselerek, üreticinin gelir beklentisini karşılıyor.
35 Bin Tonluk Rekolte Bekleniyor
Mut ilçesinde yaklaşık 5 bin dekar alanda üretimi yapılan beyaz incirde bu yıl 35 bin ton rekolte bekleniyor. İlçenin tarım takviminde sofralık kayısıdan sonra önemli bir yer tutan incir, özellikle rengi, aroması, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile öne çıkıyor. Ürün, hem yurt içi pazarda hem de ihracatta talep görüyor.
İhracatta Fiyat 180 Lirayı Buluyor
İncirin yurt dışına satışında da hareketlilik yaşanıyor. Tüccar Mehmet Yıldız, ihracatın başta Ukrayna ve Dubai’ye yapıldığını belirterek, “İhracat fiyatı 30 lira farkla 180 lirayı buluyor. 150 liranın altına düşeceğini zannetmiyorum. Müşteriler memnun, üreticiler memnun, tüccarlar memnun. İnşallah bu fiyatlar devam eder” ifadelerini kullandı.
Üretici Memnun: Alan da Satan da Kazanıyor
Üretici Erkan Mete ise sezonun genelinden oldukça memnun olduklarını belirtti. “Bu sene incir fiyatlarından gayet memnunuz. İncirlerimizin aroması zaten çok farklı. 200 liradan çıkmıştı, bugün fiyatlar 150 liraya düştü ama yine de alan memnun, satan memnun” diyerek sezonun verimli geçtiğini söyledi.
İncir, Mut Ekonomisinin Temel Taşlarından
Yılın her döneminde tarımsal üretimin sürdüğü Mut ilçesi, sadece incir değil; kayısı, erik, nar, elma, kavun, karpuz ve zeytin gibi ürünlerle de dikkat çekiyor. İlçe, tarımda elde ettiği başarıyla hem iç piyasaya hem de ihracata önemli katkılar sunuyor.