Başkan'ın vaazına yoğun ilgi

Bir dizi ziyaret ve toplantıya katılmak üzere Konya’ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Cuma namazı öncesi Hacıveyiszade Camii’nde vaaz verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Konya Müftülüğü’nü ziyaretinden sonra Hacıveyiszade Camisinde cuma namazından önce vaaz verdi.


Ali Bardakoğlu, Vali Atilla Osmançelebioğlu ile birlikte ziyaret ettiği İl Müftüsü Mustafa Kutlu’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.


Sorunsuz bir hac dönemini geride bıraktıklarını anlatan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İslam ülkeleri arasında Türkiye'nin önemine değindi. Bardakoğlu, "Türkiye İslam dünyasının batıya açılan penceresi. Avrupa'nın entelektüel konumu karşısında İslam dünyasını Türkiye bilgi ve birikimi itibariyle temsil ediyor" dedi. Bardakoğlu, kamu kurumlarıyla birlikte dini teşkilatların toplumda ne olup bittiğini izleyerek tedbir alması ve insanlara yol göstermesi gerektiğini dile getirerek, "Asırlar öncesinin kitaplarından konuşmak değil de, günün şartlarına göre neler demesi gerekiyor, dinin aydınlık yüzünü gösterecek. Türkiye'de öğretmenimizle imam hatibimiz, vaizimiz halkla doğrudan sınıfta, camide birebir görüşen kişilerdir. Yeteri kadar toplumun ortak eğitim değerinin oluşmasına katkı sağlasalar çok mesafe alınır. Bugün Türkiye'de sosyal hastalıklar korkutucu noktalara geldi. Küresel ısınmadan bahsediliyor, ama bizim insanımız için de yarına ilişkin ciddi kaygılar duymamızı gerektiren zaaflar ilerliyor. Sadece internet kafe işi değil bu iş. İnternet kafeleri kapatmakla çocuklar ve gençler arasındaki zaafları önlememiz mümkün değil. İşin aile ve eğitim boyutu var" şeklinde konuştu.


Din görevlilerinin sosyal doktor olarak sıkıntılara derman olması gerektiğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Suç oranları ve uyuşturucu çocuklara kadar uzandı. Sosyal olaylarda olumlu ya da olumsuz birden sonuç ortaya çıkmaz. Birkaç yıl yerin altında genişliyor daha sonra patlak veriyor. Din görevlilerimiz biraz sosyal doktor olarak nerede acı, nerede sıkıntı varsa onlara biraz derman olması gerekir" dedi.


Konya İl Müftüsü Mustafa Kutlu ise, Konya'da 2 bin 850 cami bulunduğunu, 380 caminin kadrolu görevlisi olmadığını ancak bu açığı diğer 2 görevlisi bulunan camilerden aktarma yaparak kapatmaya çalıştıklarını söyledi.


Bardakoğlu, ziyaretin ardından İl Müftülüğü yanındaki Hacıveyszade Camii'ne geçerek Cuma namazı öncesi vaaz verdi. Vatandaşların vaaza yoğun ilgi göstermesi nedeniyle, çok sayıda kişi dışarıda kaldı.  Bardakoğlu, vaazda Müslümanlığın zor bir din olmadığını belirterek, “Müslümanlık, kolaylık, güleryüz ve rahmet dinidir” dedi.Günümüzün okuma ve bilgi dönemi olduğunu ifade eden Bardakoğlu, “Biz din görevlileri İslam’ı en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ancak özellikle gençlerin bizim verdiğimiz bilgiler dışında okumaya gayret etmesi gerekiyor.  Özellikle genç nesil, İslam’ı kendi kaynaklarından, kitaplarından okumalıdır” dedi.


İBADET, SADECE NAMAZ KILMAK, ORUÇ TUTMAK DEĞİLDİR.


Bardakoğlu, ibadetin sadece namaz kılmak, oruç tutmak olmadığını, anne ve babanın çocuğunu okutması, bir ustanın çırağını yetiştirmesi ve bir işçinin evine helal kazanç götürmesinin de ibadet olduğunu söyledi.


İslamiyeti yaşamanın kolay olduğunu bunun da ibadetleri yerine getirmek ve başkalarının haklarına saygılı olmakla gerçekleştirilebileceğini ifade eden Bardakoğlu, “İslam dünyası bu hak kavramını anlayıp, uyguladığı sürece kimse kimseyi incitmez. Trafikteki hak ve hukuk ihlallerinden tutun hırsızlık gibi birçok hukuk dışı davranış önlenmiş olur” diye konuştu.


Namaz kılmak, hacca gitmek ve oruç tutmak gibi bütün ibadetlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Bardakoğlu, şunları kaydetti: İbadet, Allah’a bağlılığın en önemli göstergesidir. İbadet, sadece namaz kılmak, oruç tutmak değildir. Anne ve babanın çocuğunu okutması, bir ustanın çırağını yetiştirmesi, bir işçinin evine helal kazanç götürmesi de ibadettir. Bir çocuğu okutmak, ihtiyaç sahibi bir komşuyu görmek, tedavisini karşılamak bütün bunlar bir ibadettir. Peygamberimiz, Allah yolunda bir atın talimini, beslenmesini ve eğitimini ibadet saymıştır.”


Okuma ve bilgi döneminin yaşandığını ifade eden Bardakoğlu, “Biz din görevlileri İslam’ı en iyi şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Ancak özellikle gençlerin bizim verdiğimiz bilgiler dışında okumaya gayret etmesi gerekiyor.  Özellikle genç nesil, İslam’ı kendi kaynaklarından, kitaplarından okumalıdır” dedi.


AKYÜREK’E ZİYARET


Bardakoğlu Cuma namazının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i ziyaret etti. Ziyarette Konya’nın her konuda olduğu gibi din hizmetleri açısından da önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, din görevlileri ile sık sık bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Din görevlilerinin ülkenin birliği açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sosyal alanda daha aktif olması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni yapılanması ile milli-manevi değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir görev üstlendiğini ifade ederek, bu konudaki çabaları nedeniyle Bardakoğlu’ne teşekkür etti.


HRANT DİNK’İN ÖLDÜRÜLMESİ...


Bardakoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek’i ziyaretinde, bir gazetecinin, İstanbul’da Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili sorusunu cevapladı. Olayla ilgili tam bilgisi olmadığını ifade eden Bardakoğlu, “Bu tür olaylar üzüntü vericidir. Bunların hepsine üzülüyoruz. Bizim ülkemiz gönül istiyor ki birlik, dirlik, huzur ülkesi olsun. Kimse kimsenin burnunu kanatmasın. Hiçbir acı, gözyaşı olmasın. Olayın tam mahiyetini bilmiyorum ama emniyetimiz gereken tedbiri alacaktır.”


Çalışmalardan sonra suçlunun hemen gün ışığına çıkacağını belirten Bardakoğlu, “Ama bunlar bizim ülkemizin imajını fevkalade yaralayan, zedeleyen, gölgeleyen olumsuzluklardır. Bunların hiçbirini tasvip etmiyoruz. Duamız, gönlümüzdeki umudumuz bunların hiç olmamasından yanadır” diye konuştu.


Ziyaretin sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na Türkçe, Farsça ve İngilizce Mesnevi, sema figürü işlenmiş tablo, Mevlana Müzesi maketi ve KOMEK öğrencileri tarafından makine nakışı ile yapılan Peygamber Efendimiz’in hayatını anlatan bir tablo hediye etti. Barkadoğlu da Başkan Akyürek’e Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından Kur’an-ı Kerim Tefsiri hediye etti.


Memleket, iha, aa

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?