Selçuklu Belediyesine 2. kez seçilerek ustalık dönemine başlayan Başkan Uğur İbrahim Altay, önümüzdeki döneme dair yapacağı çalışmaları gazetemize değerlendirdi. Altay, “Selçuklu’nun projeleri ve çalışmaları Türkiye’de ki belediyelere örnek niteliktedir. Borçsuz ve bütçesini 5 katına çıkaran bir belediyeyiz” dedi. Altay, “5 yıl daha ruhsat almış olduk. Bu dönem meseleyi daha iyi biliyoruz” diyerek ustalık döneminde daha başarılı işlere imza atacağının sinyalini verdi.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MASTER PLANI HAZIRLANMALIDIR’
Kentsel dönüşüm noktasında bir master planı hazırlanmasının önemine vurgu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Eski Sanayi, Eski Kunduracılar gibi bölgelerin kentsel dönüşümleri Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır. Büyükşehir Belediyesi bu bölgeleri kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etti. Bir değerlendirme yaptıklarını da biliyorum. Eski Buğday pazarı bölgesine hızlı tren istasyonunun yapılmasıyla o bölgenin hareketleneceğini düşünüyorum. Bu konuda yetki Büyükşehir belediyesinde olduğu için, bu bölgelerle ilgili kararı Büyükşehir Belediyemiz verecektir. Yeni dönem için Konya geneli bir kentsel dönüşüm master planı hazırlanması gerekiyor. İlçe belediyesi ölçeğinde bunu planlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Şehre getireceği yük, ulaşım, su kanalizasyon gibi altyapı maliyetlerinin ve çözümlerinin iyi oluşturulması gerekiyor yoksa yaşanılmaz bir şehre dönüşebilir. Bu yaptıklarımızın da bir dönüşümü olmaz. Yanlış bir iş tekrar dönüşmez.
Sille Yolu, Akıncılar ve Esenler mahallelerinde de beklentiler var. Biz Büyükşehir belediyemiz ile bu konuda görüşüyoruz eğer bu mahalleler için bir yetki verilirse bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Ama her alanda da kentsel dönüşüm söylemek doğru değildir. Her eski ev yıkılıp yerine aynı metrekarede yeni bir ev vermek şehre ihanet olur. Mal sahibinin hakkını koruduğumuz kadar, kanunun ve şehrin hakkını da korumak gerekir. Bunu hak sahiplerini mağdur edeceğiz anlamında da söylemiyorum.” diye konuştu.
‘MAHKEME TALEBİ REDDEDERSE PROJE BAŞLAYACAK’
Eski Buğday Borsası civarına yapılacak olan Hızlı Tren istasyonunun mahkemelik olduğu için henüz başlamadığını belirten Altay, “Eski Buğday Borsası civarına yapılacak Hızlı Tren İstasyonu projesi için kamulaştırma bedelini dava etmekle birlikte planın iptali içinde bir dava açıldı. Bu olay mahkemelik olduğu için henüz başlanamadı. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebini reddederse hemen projeye başlanacak. Konya için hayati bir projedir. Bir an önce yapılması gerekiyor. Gecikmesi şehre zarar veriyor” dedi.
‘5 YIL DAHA RUHSATI ALDIK’
“Biz artık bu meseleyi biliyoruz” diyerek ustalık döneminde daha büyük işlere imza atacağının sinyalini veren Başkan Altay, “5 yıl daha ruhsat almış olduk. Bu dönem meseleyi daha iyi biliyoruz. İlk zamanlar önce kurumu tanımak sonra araziyi tanımak ve gücü bilmekle geçti. Şu anda çok büyük işler yapıyoruz, Kongre merkezi devam ediyor, Kelebekler Vadisi devam ediyor, bir dizi açılış ve temel atma törenlerimizde başlıyor. Aynı azim ve heyecanla yeni dönem projeleri için çalışmaya başladık. Söylediğimiz her şey yeni bir beklenti oluşturuyor. Mevcut projeleri tamamlayıp, yeni projelerimizi de tek tek açıklamaya başlayacağız. Yapmış olduğumuz projelerde, bazı bölgelerde rantlar oluşuyor o yüzden bunu doğru planlayıp ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Devam eden büyük projeler bir ilçe belediyesi büyüklüğünü aşan işlerde olsa biz elimizi taşın altına koyup azimle çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde konuştu
‘BORÇSUZ BELEDİYEYİZ’
Borçsuz belediye olduklarını ve 5 yılda bütçeyi 5’e katladıklarını da ekleyen Altay, “Belediyemizin hiç borcu yok. Borçsuz belediye olarak kendimizle bu konuda gurur duyuyoruz. Bunu belediye az yatırım yapıyor o yüzden borçsuz şeklinde anlaşılmasın. Biz 60 milyon TL olarak aldığımız bütçeyi 5 yılda 250 Milyon TL’ye çıkardık. Oluşturduğumuz bütçe imkânı ile yatırım yapıyoruz. Kapasitemizi de sonuna kadar kullanıyoruz. Belediyemiz olarak tecrübelerimizi taşra belediyelerimize aktarmaya hazırız. Türkiye belediyeleri içerisinde örnek projeler yürütüyoruz. Hedefimiz Selçuklu’nun yükselişine katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.
‘TEMİZLİK EN İDDİALI OLDUĞUMUZ KONUDUR’
Temizlik konusunun en iddialı oldukları konular arasında olduğuna işaret eden Başkan Altay konuşmasında şunları kaydetti: “Bizim iddialı olduğumuz konulardan birisi temizlik. Tüm şehre evimiz gibi bakmaya çalışıyoruz. Modern bir şehir olmanın en önemli özelliği temiz bir şehir olmak. Bu konuda da hem Çevre Bakanlığı hemde Akdeniz Üniversitesinden çeşitli ödüller aldık. Yeraltı çöp konteynırları ile modern bir sisteme geçtik. Artık çöp konteynırlarını kaldırımlar yerine site bahçelerinin içine yerleştiriyoruz, bu şekilde insanları rahatsız eden bir görüntüde ortadan kalkmış oldu. Buna çok ciddi bir bütçe harcıyoruz. Bu dönem geri dönüşümle ilgili ciddi çalışmalar yürüteceğiz. Geri dönüşüm ürünlerinden de belediyemiz ekonomisine katkı sağlıyoruz. Aylık 1,5 Milyon TL çöp toplamaya para harcıyoruz. Yılda 18 Milyon TL civarında bir bütçe sadece çöp toplamaya gidiyor. Bu korkunç bir para. Bunu 3 yıldır sabit ilerletiyoruz. Yakıt ve işçilik maliyetleri artmasına karşı bu harcanan rakamı sabit tutmayı başardık. Yeni dönemde geri dönüşüme daha fazla önem verip bu masrafları düşürürsek, bu kaynakları başka yatırımlarımıza aktarabiliriz.” Sami Gediz - Memleket