Küresel piyasalarda artan belirsizlikler ve yüksek faiz ortamına rağmen Türkiye’nin savunma mekanizmalarının çalıştığını belirten Bakan Şimşek, rezerv yeterliliğine dikkat çekti. Normal şartlarda 3 aylık ithalatı karşılama standardının üzerinde olduklarını ifade eden Şimşek, "Rezervimiz en düşük haliyle 5 ayı karşılıyor" diyerek ekonomik istikrarın altını çizdi. Ayrıca, ülke risk priminde (CDS) radikal bir değişim yaşanmadığını ve pazar çeşitlendirmesi sayesinde Hürmüz Boğazı’na olan enerji bağımlılığının minimize edildiğini belirtti.
"Programı Rayında Tutmak İçin Ne Gerekiyorsa Yapacağız"
Büyümede ivme kaybı riskine ve yüksek küresel borçluluğa değinen Bakan Şimşek, kısa vadeli zorluklara rağmen kararlılık mesajı verdi. Gelir dağılımındaki düzelmenin başladığını ve iş gücünün milli gelirdeki payının arttığını ifade eden Şimşek, kamuda tasarruf ve harcama disipliniyle süreci yönettiklerini söyledi. Şimşek, "Şok büyük ancak yönetilebilir durumda" diyerek programın istikrarlı bir şekilde süreceğini ekledi.
Varlık Barışı ve Bölgesel Kalkınma Hamlesi
Yatırımcıları yakından ilgilendiren Varlık Barışı uygulamasının detaylarını paylaşan Bakan Şimşek, yurt içi ve dışı varlıkların sisteme girmesi halinde vergi avantajları sunulacağını açıkladı. Sermaye olarak eklenen veya uzun süre sistemde tutulan varlıklarda verginin sıfıra kadar indiğini belirtti. Öte yandan, "Terörsüz Türkiye" vizyonunun GAP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Türkiye’nin yeni büyüme motoru haline getireceğini, yeşil ve dijital dönüşümün bu kalkınmada kilit rol oynayacağını vurguladı.