Bahçeler için Mart’ta ne yapma

Mart’ın gelmesiyle birlikte yoğunlaşan bağ ve bahçe işlerinde uzmanlar çiftçilere ağaç ve asma bakımına dair çeşitli uyarılarda bulunuyor







Fahri KUBİLAY/SEYDİŞEHİR


Bahçe ve bağlarda budama işlemleri ve ağaç dikimlerinin başladığını kaydeden Ziraat Mühendisi Burak Haykır, çiftçilerin alması ve uygulanması gereken tedbirler konusunda şu bilgileri verdi:


Bahar ayının gelmesiyle bahçe ve bağlarda dengeli bir budama yapmak için, gelişmeyi geriletmeyecek fakat iyi ve kaliteli ürün alabilecek ölçüde dengeli budama yapılmalıdır. Omcalarda gelişme gerilemişse daha az göz; sürgünler aşırı uzamış kalınlaşmışsa ve gövdeden oburlar çıkmışsa daha fazla göz bırakılmalıdır.


Şubat’ta yapılan kış ilaçlamasına Mart’ta da devam etmeli ve bağlar ilaçlanmalıdır. Daha önceden gübreleme yapılmamışsa yanı sıra gübrelemede yapılmalıdır. Bahar aylarının ilk zamanlarında genelde Mart’ta aşı işlemleri de yapılmaya başlanmaktadır. Özellikle yarma aşı ve İngiliz aşısının yapımına Mart’ta başlanır ve bu aşılamalar Nisan’ın ortalarında sonlandırılmalıdır. Bunun yanı sıra sürgün bağlama, dikim, sürüm ve gübrelemede yapılan uygulamalar arasındadır.


Bahar ayının gelmesi havaların ısınmasıyla birlikte bağlarda da sürgünler uyanmaya başlarlar. Uyanmaya başlayan sürgünler yaklaşık bir karış boya ulaşınca bordo bulamacı uygulaması yapılır. Bordo bulamacı uygulamasının hemen ardından kükürt atılmalı ve yağışları takiben kükürt uygulaması tekrarlanmalıdır. Bu ilaçlamalar 15-20 gün arayla yenilenmelidirler.


Diğer bir konu da bağlarda hastalık ve zararlı mücadelesidir. Bahar ayının gelmesi ile göz kurdu ve maymuncuğa karşı mücadele edilmelidir. Maymuncuk böcekleri omcalara çıktıklarında. Omca çevreleri Dursban-4, Korban-4, Korvin-5Wp ilaçlarından herhangi birisiyle takrip edilen dozda ilaçlanmalıdır. Bu ilaçlardan Dursban-4 veya Korban-4 kullanmakla, göz kurtlarının yanında maymuncuk, thirips, çadır tırtılı, dürmece, boynu eğri ve sigara böceğine karşı da önlem alınmış olur.


Bahar ayının gelmesiyle birlikte fidan dikimleri sürdürülür, daha ileriki zamanlarda dikilmiş olan meyve ağacı fidanlıklarında yabancı ot çapası yapılmalıdır. Yapılmayan veya geç kalınan çapalamalarda fidanların gelişimleri olumsuz yönde etkilenecektir. Toprak işlemesi bahar aylarının gelmesiyle yapılıp bitirilmeli ve gübrelemeler yapılmalıdır. Bahar ayları meyvecilik için budama ve aşı aylarıdır. Özellikler bu aylarda ağaçlarda budama işlemleri bitirilmeli ve kalem aşısı da bu aylarda, yani Mart’ta uygulamasına başlanmalıdır.


 


İlçeler Haberleri

Beyşehir'de "Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Karapınar'da apartman yangını