'Ayışığı'nda darbe planı yapmışlar!

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Örnek’in NOKTA Dergisi’nin son sayısında yayımlanan günlüğü bir yılda 2 darbe atlattığımızı ortaya çıkardı. Haberi Bugün gazetesi manşetine taşıdı.

Nokta Dergisi eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in günlüklerini yayınladı. Günlük, görev süresi boyunca dört kuvvet komutanının Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve AK Parti hükümetine yönelik inanılmaz planlarına yer veriyor. Örnek Paşa’ya göre, Türkiye 2004’te "Sarıkız" ve "Ayışığı" adlı iki ayrı başarısız darbe yaşamış. Günlükler, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına, Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in, Genelkurmay Başkanı Özkök'ü "dinci ve hükümet yanlısı" olarak gördüklerini gösteriyor.


Genelkurmay 2. Başkanı Org İlker Başbuğ'u "güvenilmez" olarak tanımladıklarını ortaya koyuyor. Dört kuvvet komutanı, Özkök'ten habersiz olarak değişik zamanlarda bir araya gelip eylem stratejisi geliştiriyor. Bu planlardan haberdar olan Özkök ise komutanları uyarıyor fakat gizli toplantılar devam ediyor. Süreçle ilgili notlardan bazıları şu şekilde:


ÖZKÖK'LE İPLER KOPUYOR


"22 EYLÜL 2003: Saat 14.00'da Genelkurmay Karargahı'na gittim. 1 Ekim Meclis açılışında eğer TBMM Başkanı kapıda bizleri türbanlı ve eşli olarak karşılarsa gitmeme kararı aldık. Sonra bizler Jandarma Genel Komutanlığı'na geçip özel olarak görüştük. Şu kararları aldık; "AKP Hükümeti’ni vazgeçirmek için neler yapılması gerektiğini rapor olarak Genelkurmay Başkanı'na sunma kararı aldık. İncelemesi için fırsat verecek ve görüşünü soracağız. Eğer bizlerle aynı fikirde değilse 'ya sen çekil ya da biz çekiliyoruz' diyeceğiz." Örnek Paşa, Özkök ile aralarındaki gerginliği 25 Ekim 2004 tarihli notunda şöyle anlatıyor: "...Artık hepimiz Özkök ile işlerin yürümeyeceğine, kendisinin başka menfaatler peşinde olduğuna, korkak ve hükümet yanlısı olduğuna, dıştan cumhuriyetçi gözükmekle beraber içeriden dinci bir görüşü desteklediğine karar verdik..."


İLK DARBE PLANI “SARIKIZ”


Kuvvet komutanları 6 Aralık 2003 tarihinde Eruygur'un isteği üzerine bir araya gelir ve "Sarıkız" adı verilen operasyonun planlarını yapıyor. Örnek'in notlarına göre plan şu şekilde işleyecekti: "Önce basını ele geçirecektik. Sonra rektörlerle temasa geçip öğrencileri sokağa dökecektik. Sendikalarla aynı şekilde hareket edecektik. Sokaklara afiş astıracaktık. Derneklerle temasa geçip onları hükümet aleyhine teşvik edecektik. Bütün bunları yurt çapında yapacaktık."


ERUYGUR’DAN İKİNCİ DARBE PLANI: AYIŞIĞI


Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Örnek'in kesin tavrının ardından tümüyle raftan indirilmesini izleyen günlerde, bu darbe girişiminin en aktif unsuru olarak öne çıkan Şener Eruygur tek başına darbe planlamış. Yalman, Örnek'e planın öteki komutanlarını da işe katmak ve sadece Hava Kuvvetleri Komutanı'nı işe katmak şeklinde iki alternatifli olarak düşünüldüğünü anlatıyor. 14 Ekim 2004 tarihli şu notlar dikkat çekici: "Fenerbahçe'de Aytaç Paşa'larla gittim. Daha çok o konuştu. Şener bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da Ayışığı. Darbede kimin başkan olacağı belli değil. Hepimize davranışlarımıza göre bir kod adı verilmiş. Bu plan Genelkurmay Başkanlığı elinde olduğu için içlerinden biri tarafından sızdırıldığı için MİT ve hükümetin de elinde varmış. İkinci planda ise sen ve ben gösterilmiyoruz, sadece havacı var.” Bugün

Medya Haberleri

Sosyal medya fenomeni Murat Övüç hakkında hapis talebi
Megastar Tarkan’dan 9 günde 50 bin kişilik konser rekoru
Barış Murat Yağcı, Survivor dönüşü gözaltına alındı
Sosyal medya fenomeni Mika Raun gözaltına alındı
Acun Medya yöneticisi Esat Yontunç havalimanında gözaltına alındı