Aydıntepeli kadınlar çini işlemeciliğiyle üretime katılıyor

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde açılan çini işlemeciliği kursu sayesinde, yöre kadınlarının hem sosyal hayata daha aktif katılımı hem de meslek öğrenerek gelir elde etmeleri sağlanıyor- Halk Eğitim Merkezi Müdürü Karakurt:- "Kendilerine yeni bir iş sahası

BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde "yöre kadınının bir altın bileziği olsun" düşüncesiyle başlatılan çini işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Kadınları sosyal hayat ve üretime daha çok katmak amacıyla 2011 yılında hayata geçirilen çini işlemeciliği kursu, Aydıntepe Halk Eğitim Merkezince İŞKUR destekli yürütülüyor.

Vaktinin çoğunu evinde geçiren yöre kadını, kurs sayesinde hafta içi her gün Halk Eğitim Merkezi'nde bir araya gelerek düşünce ve hayallerini çini ve seramiğe yansıtırken bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yeni kursiyerler ile devam ettirilen kursa katılan 12 kadın, İŞKUR'dan günlük 30 liralık destek alırken, işledikleri vazo, tabak ve tabloların satışı da eklendiğinde ayda yaklaşık bin liraya kadar gelir elde edebiliyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gökhan Karakurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa katılan kadınlar ile sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi.

Kursiyerler ile öncelikli konuştukları konunun, burada edindikleri bilgi, beceri ve yetenekleriyle iş yeri açmaları olduğunu belirten Karakurt, "Şu anda devletimizce projeler sunulmakta ve gerekli destekler sağlanmakta. Biz de bu desteklerle ilgili kızlarımızı bilgilendirmekte ve bilinçlendirmekteyiz." dedi.

- "Halka açılmalarını, kendilerine bir iş yeri açmalarını istiyoruz"

Karakurt, kursiyerlerin, ürettikleri ve kentte büyük ilgi uyandıran bu çalışmaları, kendi işletmelerinde sürdürmelerini arzu ettiklerine dikkati çekerek, "Kendilerine iş sahası açmak için onlara yardımcı olmaktayız ve beraberce fikirler üretmekteyiz. Buradan edindikleri bilgilerle gidip evde oturmaları taraftarı değiliz. Artık halka açılmalarını, kendilerine bir iş yeri açmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Kurslarda yeterli eğitimi alan kursiyerlerin bu kazanımlarını halka sunmasının, refah seviyesi daha yüksek yaşama kavuşma fırsatı sunacağına inancını dile getiren Karakurt, kadınların el emeği göz nuru ürünlerini satarak gelir elde etmelerinin önemine işaret etti.

Karakurt, kursiyerlerin ürettiklerinin, çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları düzeyinde, ülke genelinde hatta yurt dışında tanıtımının amaçlandığını bildirdi.

Kursiyerlerden Gamze Köseoğlu, çinilerin nasıl yapılıp işlendiğini hep merak ettiğini belirterek, "Buraya gelerek bu merakımı gidermiş oldum. Nasıl yapılıyor, nasıl çiziliyor artık her şeyini öğrendim." ifadesini kullandı.

Halime Nur Bilgin ise daha önce zamanını evde geçirdiğini ancak bu kursla birlikte bu işi öğrendiğini ve severek yaptığını dile getirerek, başarabilirlerse arkadaşları ile atölye açmak istediklerini kaydetti.


AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı