Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde yaklaşık bir ay önce yaşanan kundaklama girişiminin detayları ortaya çıktı. Olay, 11 Temmuz saat 23.30 sıralarında cami içinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Cizre nüfusuna kayıtlı kırmızı şapkalı bir adam, gece saatlerinde yüzünü gizlemeye çalışarak camiye girdi.
Şüpheli, cami içerisindeki bir sütunun dibinde bulunan rahlelerin arkasına geçerek, yanında getirdiği kitapları yakmaya başladı. Yanan kitaplar kısa sürede halıyı tutuşturdu. O sırada camide bulunan bir kadın, alevleri fark ederek durumu cami imamına bildirdi. İmamın müdahalesiyle yangın büyümeden söndürüldü.
Yangın anları güvenlik kameralarına da yansıdı. Olayın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı cami çevresindeki polis ekipleri harekete geçti. Kısa süreli çalışmalar sonucu şüpheli tespit edilerek gözaltına alındı.
Yapılan incelemelerde, şüphelinin ruh ve sinir hastalıkları hastanelerine 5 farklı tarihte giriş yaptığı belirlendi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şahıs, sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.