Avrupa'daki sığınmacı sorunu

Bulgaristan Başbakanı Borisov: - "AB sadece Türkiye ile Yunan adaları arasındaki soruna odaklanamaz"

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, sığınmacı akımının sınırlandırılması için AB ile Yunanistan arasında 17-18 Mart'ta Brüksel'de varılması beklenen anlaşmaya, Bulgaristan'ın da ortak edilmemesi durumunda ülkesinin bu anlaşmayı bloke edebileceğini bildirdi.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nun haberine göre Borisov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yazdığı mektupta, "AB sadece Türkiye ile Yunan adaları arasındaki soruna odaklanamaz" ifadesine yer verdi.

Türkiye'nin 2,5 milyon sığınmacıyı barındırıyor olması nedeniyle, AB'nin, tavizde bulunarak vize serbestisinde kolaylık sağlamasına karşı çıkan Borisov, "AB'nin Türkiye ile yapacağı anlaşmaya, bu ülkenin Bulgaristan ve Yunanistan ile olan kara sınırlarının durumunu da katmak gerekir. Türkiye'nin, Karadeniz dahil, AB ile olan deniz sınırlarının durumunun da planlanan bu anlaşmanın bir parçası olmalı" açıklamasında bulundu.

Başbakan Borisov, Türkiye'nin sadece Yunan adalarını kapsayan "kısmi" bir angajmanının Bulgaristan'a göre "kabul edilebilir olmadığının" altını çizerek, bu durumda yeni göç güzergahlarının açılabileceğini öne sürdü.

Yapılacak anlaşmanın kapsamına AB üyesi olan Bulgaristan ve Yunanistan ile olan tüm kara sınırları, ayrıca AB'nin Türkiye ile olan tüm deniz sınırlarının kayda geçirilmesini isteyen Borisov, Türkiye'ye vize serbestisinin sağlanmasının, ülkenin geri kabul anlaşmasının uygulanmasına doğrudan bağlanmasını talep etti.

AA

Gündem Haberleri

Kara Ocak Şehitleri Anıldı
BAHİS REKLAMI KRİZİ
Yasaklı Doktor Davası Başlıyor: 25 Yaşındaki Semanur’un Ölümü Mahkemede
Bursa’nın 2050 Yol Haritası: Uydu Kentler Haziranda Açıklanıyor
Kar ve Fırtına Geliyor: Meteoroloji’den Kritik Uyarı