Atık Sudan Enerjiye! Konya’daki Örnek Model Anlatıldı

TÜBİTAK ve Konya Bilim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen bilim söyleşisinde, suyun yaşamsal önemi, su tasarrufu ve atıksu arıtma süreçleri ele alındı. Etkinlik, öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

TÜBİTAK ve Konya Bilim Merkezi iş birliğiyle, “Yeryüzünde Yaşam Günü” etkinlikleri kapsamında bilim söyleşisi düzenlendi. Söyleşi, öğrencilerin aktif katılımıyla interaktif ortamda gerçekleştirildi.

Su Stresi ve Geleceğe Yönelik Riskler Anlatıldı

Etkinlikte konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Alaş, suyun canlılar için önemi, su tasarrufunun zorunluluğu ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekilerek, gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki on yıllarda su fakiri ülke konumuna düşülebileceği vurgulandı.

Tatlıcak Atık Su Arıtma Tesisi Süreçleri Paylaşıldı

Söyleşide, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Tatlıcak Atık Su Arıtma Tesisinin işleyişi detaylarıyla aktarıldı. Evsel atık suların arıtılma aşamaları, görseller eşliğinde anlatıldı.

Biyogazdan Elektrik Üretimiyle Ekonomiye Katkı

Arıtma süreci sonrası oluşan organik çamurdan mikroorganizmalar aracılığıyla biyogaz (metan gazı) elde edildiği, bu gazın saflaştırılarak elektrik enerjisine dönüştürüldüğü ifade edildi.
Tesiste üretilen enerjinin yaklaşık 8 bin hanenin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğu ve ülke ekonomisine önemli katkı sağladığı belirtildi.

Arıtılmış Su ve Çamur Geri Kazanılıyor

Biyogaz üretimi sonrası susuzlaştırılan organik çamurun gübre olarak değerlendirildiği, UV ile dezenfekte edilen arıtılmış suyun ise mor şebeke sistemi aracılığıyla park ve bahçelerde damlama sulama yöntemiyle kullanıldığı aktarıldı.

Tuz Gölü’nün Korunmasına Kritik Katkı

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Tuz Gölü’nün korunmasında, Tatlıcak Atık Su Arıtma Tesisi’nin yüksek verimle çalışmasının kritik rol oynadığı vurgulandı.
Etkinlik sonunda öğrencilerin yönelttiği sorular yanıtlanarak söyleşi tamamlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

2026 BİSİKLET BAŞKENTİ
Konya Merkezli USARGEM Sahaya İniyor
KONYA'NIN İLÇESİ, 50 İLİ GERİDE BIRAKTI
Beyşehir’de karda doğa yürüyüşü coşkusu
DENİZİ YOK AMA...