Arıtılmış kan isteyen var mı?

Meram Tıp Fakültesi'nde Kan merkezi açıldı. kan ışınlama ünitesiyle, ihtiyacı olan hastalara arıtılmış kan veriliyor. Kan Merkezi sorumlusu prof. Dr. Mahmut Baykan, “Bağışçılardan alınan kanlar ışınlanarak hastalara veriliyor" dedi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde, kan ışınlama cihazı ile ihtiyacı olan hastalara arıtılmış kan verilmeye başlandı.


Meram Tıp Fakültesi ve üniversite yönetimi tarafından yenilenen Kan Merkezi'nin resmi açılışını yapan Kan Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mahmut Baykan, alınan kan ışınlama ünitesi ile hastalara artık arıtılmış kan verileceğini ifade ederek, "Bugüne kadar Konya bölgesinde ışınlanmış kan ile tranfüzyon ve transplantasyon yapılamamaktaydı. Hizmete giren bu cihazla gönüllü kan bağışçılarımızdan alınan tüm kanlar ışınlanmış olarak hastalara verilmeye başlandı. Hizmet bu bölgedeki tüm sağlık kurumları ve hastanelerine talep doğrultusunda ulaştırılacaktır. Böylece bazı hemolitik anemi, talesemi, lösemi gibi kan alma endikasyonu olan özel hastalarımızın artık ışınlanmış kan tranfüzonu için Ankara, İstanbul gibi merkezlere gitmelerine gerek kalmayacak. Işınlanmış kan ve kan ürünlerini kullanmakta olan hastalarında sağlık sorunları kalmayacak. Bu ekiplerin etkilendiği hastalıklar olan ateş, üşüme, titreme ve deri döküntüsü ile saç dökülmesi durumları daha güvenilir bir ortamda çalışılacağı için yok olacak" dedi.


Üniversite tarafından alınan gezici kan alma araçlarının Eğitim ve Alaaddin Keykubat Kampüsleri'nde kan bağışı yapmak isteyen öğrencilerden kan alacağını belirten Prof. Dr. Baykan, "Sağlık Bakanlığı yönerge ve tasarılarının netleşmesi ile birlikte konu ile ilgili uzman doktor sorumluluğunda kan merkezimizde şimdiden kemik iliği, kök hücre, kordon kanı bankacılığı için fiziki mekanda planlandı." şeklinde konuştu. Kanların eksi 30 derecede saklandığını belirten Prof. Dr. Baykan, "Ayrı ayrı paketlenen kanlar ihtiyaç durumunda hastalara veriliyor. 30 bin ünite kan kapasitemizi 50 bin üniteye çıkarmak için uğraşıyoruz. Bunu da desteklerle başaracağız" diyerek kan bağışı çağrısında bulundu.


Meram Tıp Fakültesi'nin yenilenen Kan Merkezi'ne ilk kan verenler ise yine Tıp Fakültesi çalışanları ve öğretim üyeleri oldu.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?