Araç muayenesi abartılıyor mu?

Tüv-Türk’ün araç muayenelerinde çok sıkı inceleme yaptığı ve vatandaşlara gereksiz yere zorluk çıkardığı iddia edildi..

Ereğli’de araç muayenelerinin özelleştirilmesinden sonra Tüv –Türk’ün araç muayenelerinde inceleme sırasında vatandaşlara zorluk çıkarıldığı yönünde şikâyetler geldiğini belirten Güneş Sigorta yetkilisi İsmail Bayrakçı Tüv-Türk’ün bazı personelinin işinde ehil olmadığını iddia etti.

 

Bayrakçı "Araç muayenelerinde araçlar üzerinde çok sıkı inceleme yapıldığı, vatandaşlardan gelen şikâyetlerde zorluk çıkarıldığı açıkça bellidir. Hâlâ Türkiye’de düzgün yollar yok, şehiriçi yollar çukur ve kasislerle dolu. Vatandaş aracını rot balans yaptırıyor iki ay geçmeden yine bozuluyor, araç muayeneleri Avrupa standartlarına uygun olabilir, ama yollar uygun değil önce yolların uygun olması gerekir” dedi.

 

Belediye ve karayollarını da uyaran Bayrakçı "Belediye ve karayollarının araç trafik yollarını muayene istasyonunun istediği şekilde standartlara uygun yapması gerekmektedir. Aksi takdirde faturası vatandaşın üzerine çıkıyor” diye konuştu.

 

İstasyon personelinden bazılarının da işinin ehli olmadığını iddia eden Bayrakçı, “Hatice G. isimli bir bayan iki ay önce noter satışlı aldığı aracın araç vizesi 2006’da bitmiş, bu araca 2 yıllık ceza uygulaması yapılmış, noter satışı olan araçların muayenesi yok ise noter satışı tarihi itibari ile ceza uygulanır” şeklinde konuştu.

 

Araç muayenesi sırasında hangi evraklar gerekiyor?

 

Ruhsat, Fenni muayene izin belgesi (Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belge)

Trafik sigortası

 

LPG veya CNG takılı araçlar için:

Gaz sızdırmazlık raporu

 

Tadilat (tespit) muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak, yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları

 

Araçta bulunması gereken ekipmanlar:

İlk yardım seti,  Üçgen reflektör (iki adet),  Yangın söndürme cihazı,  Stepne

 

4 farklı değerlendirme yapılıyor

 

TÜVTURK tarafından gerçekleştirilen araç muayenesinde ‘kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz’ olarak dört farklı değerlendirme kriteri bulunuyor. Hafif kusurlu araçların muayenesi yapılıyor ve muayene raporu veriliyor, ancak kusurlar listelenerek araç sahibine kusurları en kısa sürede gidermesinin güvenli seyri adına kendi menfaati gereği olduğu belirtiliyor. Ağır kusur durumunda ise aracın sahibine 1 ay süre veriliyor ve sorunu 1 ay içinde çözerek muayene tekrarına gelmesi isteniyor. ‘Emniyetsiz’ sınıfta değerlendirilen araçlar Trafik Zabıtası’na bildiriliyor ve bu araçların da muayene tekrarı için geri gelmesi isteniyor.

 

Memleket-Ereğli

İlçeler Haberleri

Beyşehir'de "Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Karapınar'da apartman yangını