Alzheimer hastalığında erken tanının önünü açan önemli bir gelişme yaşandı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan yeni bir kan testinin, hastalığın biyolojik olarak tespitinde devrim yarattığını açıkladı.
Prof. Dr. Hanoğlu, Alzheimer tanısının geçmişte daha çok klinik bulgulara dayandığını ancak artık biyolojik belirteçlerle tanının desteklenebildiğini söyledi. "Daha önce belden sıvı alma yöntemiyle yapılan testler yerini, çok daha pratik ve hızlı olan kan testine bıraktı. Bu sayede hastalık erken evrede tespit edilebiliyor," dedi.
Son yıllarda monoklonal antikorlar ile geliştirilen aşı benzeri tedavilerin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabildiği bilgisini veren Hanoğlu, bu tedavilerin özellikle hastalığın başlangıç ve prodromal dönemlerinde etkin olduğunu vurguladı.
Öte yandan, Alzheimer riskini azaltmada sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Hanoğlu, tansiyon ve şeker kontrolü, düzenli egzersiz, uyku ve dengeli beslenmenin kritik rol oynadığını belirtti.
Son olarak Hanoğlu, "Artık Alzheimer tanısı çok daha erken konulabilecek. Bu durum, hem hastaların yaşam kalitesini yükseltmek hem de tedavi şansını artırmak açısından büyük bir umut kaynağıdır. Umutsuz olmaya gerek yok, yeter ki erken tanı konulsun," ifadelerini kullandı.