Almanya'ya vişne dalı satıyoruz

Akşehir’de özel şartlarda çiçeklendirilen ve rengarenk boyanan dallar, Almanya’da paskalya bayramı’nda çevre süslemesi ile işyeri ve evlerin dekorasyonunda kullanılıyor.

Akşehir’de Ziraat Mühendisi Halis İpek, vişne, kayısı ve şeftali ağaçlarının budanması sırasında açığa çıkan küçük dalları “Paskalya Bayramı” sırasında çevre süslemesi ile ev ve işyeri dekorasyonunda kullanılmak üzere Almanya’ya ihraç ediyor.


Ziraat Mühendisi Halis İpek, yaptığı açıklamada, bölgede bir süredir zirai ilaç satışıyla ilgilendiğini, araştırma yapmayı çok sevdiğini söyledi.


Akşehir’den, Sultandağı ve Çay’a kadar olan çizgide kiraz, vişne ve kayısı yetiştiriciliğinin en önemli gelir kaynakları arasında yer aldığını ifade eden İpek, bölge çiftçisinin meyvesi kadar fidanlarından da ciddi gelir sağladığını bildirdi.


Bu ürünler üzerinde araştırma yaparken, vişne, kayısı ve şeftali dallarının farklı alanlarda değerlendirildiğini öğrendiğini vurgulayan İpek, şunları kaydetti: Bana ilginç geldiği için harekete geçtim ve konuyla ilgili yurtdışındaki bazı firmalarla bağlantı kurdum. Daha sonra Sultandağı ve Akşehir bölgesinden vişne ve şeftali ağaçlarının budanması sırasında açığa çıkan dalları satın almaya başladım. Aldığımız bu dalların küçüklerini ve canlılarını ayırarak özel olarak demetledik. İnce olması nedeniyle vişne ve kayısı dalları çok tutuluyor. Bu iş nedeniyle önemli kısmı kadınlardan oluşan 250 kişiye istihdam da sağlamış oldum. Önümüzdeki dönemlerde daha fazla kişi çalışacak.


Normalde kurutularak kış aylarında sobada yakılan bu küçük dalları artık Almanya’ya ihraç ettiklerini ifade eden İpek, ilk olarak 10 ton gönderdiklerini, devamının geleceğini bildirdi.


BEYAZ ÇİÇEKLER RENGARENK BOYANIYOR


Almanya’da özel şartlarda çiçeklendirilip, rengarenk boyanan bu çiçeklerin özellikle Avrupa’da “Paskalya Bayramı”nda çevre süslemesinde kullanılacağını dile getiren İpek, şöyle devam etti: Normalde beyaz olan çiçekler istenilen her renge boyanabiliyor.  Bu çiçekler oldukça dayanıklı olduğu için süslemelerde uzun süre değerlendirilebiliyor. Sadece Paskalya’da değil, bazı kutlamalarda buket olarak, ev ve işyerinde dekor süslemesi olarak da kullanılabiliyor. Kilosunu 50 YKr’den satın alıyoruz. Örneğin 10 tonluk malı, özel olarak seçildiği için 30 ton dal yığınından çıkardık. Kirazı da düşündük, ancak dalı kalın düştüğü için olmadı.


Vişne ve kayısı budama döneminden sonra şeftali dalı göndermeye başlayacaklarını belirten İpek, “Bu işi daha da genişletip ülke genelinden küçük dallar toplayıp Avrupa’ya ihraç etmeyi hedefliyorum.  Ancak bu konuda bazı bürokratik engeller nedeniyle istediğim sonuca ulaşamadım. Tarım İlçe Müdürlükleri’nden bana yardımcı olmalarını istiyorum” dedi.


Bu dalları toplarken birçok çiftçinin tepkisiyle de karşılaştığını vurgulayan İpek, “Ağaçlarının talan edilmesinden, bazı kişilerin ağaçlarından fazla miktarda dal kesmesinden korkanlar sert tepki gösterdi. Ben budama sonrası boşa çıkan dalları alıyorum. Aslında onlar için faydalı bi iş yapıyorum” diye konuştu.


 

İlçeler Haberleri

Beyşehir'de "Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Karapınar'da apartman yangını