Albay Oksal Çelik savunma yaptı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi-

 İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada, eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Oksal Çelik'in savunması alındı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada 68'i tutuklu, 14'ü tutuksuz toplam 82 sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.

Sanıklardan, darbeyi planlayan "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan ile eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, 30 Ocak'ta savunmalarını yapmıştı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEGBİS) kayda alınan duruşmanın altıncı oturumunda savunmasını yapan tutuklu sanık Çelik, soruşturma aşamasında emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeleri tekrar ettiğini, iddianame ve tanık ifadelerinde yer alan aleyhine beyanları kabul etmediğini söyledi.

Sanık Çelik, darbe girişiminden bir hafta önce, 16 Temmuz 2016'da izne çıkacak şekilde planlama yaptığını, darbe girişimine ilişkin önceden bilgi sahibi olmadığını iddia etti.

15 Temmuz'da karargaha "sivil kıyafetlerle" neden gittiği yönündeki soruya "imzalamam gereken evraklar vardı" karşılığını veren Çelik, iddianamedeki Ege Ordusu Komutanlığında gerçekleştiren eylemlerle darbeye teşebbüste "etkin olarak rol aldığı" suçlamasını kabul etmedi.

Çelik, darbe girişimini nöbetçi bir subaydan öğrendiğini, olayları televizyondan takip ettiğini, TSK'dan geldiği belirtilen ve tuhaf bulduğunu düşündüğü bir mesajdan kuşkulandığını ancak Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in emirleri doğrultusunda çalıştığını savunarak neden tutuklandığını "bilmediğini" ileri sürdü.

- Helikopter hareketliliğini normal bulmuş

O gece, karargahta görülen ve burada görevli olmayan bazı rütbeli askerlerin eski Ege Ordusu Komutanlığı Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser'le konuşmasının ardından karargahtan ayrıldığını ileri süren Çelik, iddianamede, "Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i derdest etmeye gelen karargahtaki helikopter hareketliliğine" ilişkin ise "Helikopter sesi duyduk, bunlardan ordu komutanımızın bilgisi olduğunu ve daha önce de burada helikopter kullandığını düşündüğümden, bu hareketlilik normal geldi bana." beyanında bulundu.

Çelik, "(KHK ile kapatılan) Maltepe Askeri Lisesi personelinin Ege Ordusu Komutanlığında bulunan iş birlikçileri ile kamuflaj (savaş) elbiseleriyle Ege Ordusu Karargahına gelmelerini, Ege Ordusu Komutanlığını ele geçirme amaçları doğrultusunda hareket ettikleri"ne dair iddiaları ise gruba liderlik etmediğini söyleyerek, "Bunların özel bir maksatla geldiklerini düşünmedim." şeklinde değerlendirdi.

Çelik, hakkındaki tüm suçlamaları "kişisel husumetlerden" kaynaklandığını iddia etti.

- Kozmik odaya açılan kapı açık bırakılmış

İddia makamının, "Ortalığın yangın yerine dönüştüğü ve olayların karışık olduğu bir gecede, gerek Maltepe Askeri Lisesinde gerekse istihkam okulundan rütbelilerin, karargaha gelmesi şüpheli bir durum değil mi?" sorusuna sanık Çelik, "Burada şüpheli bir durum görmedim" diye cevap verdi.

Sanık Çelik, soru cevap bölümünde kendisine yöneltilen "Karargahta, hem istihbarat hem harekat merkezine hem de kozmik odaya açılan ve yüksek güvenlikli kapıları kim açık bıraktı?" şeklindeki soruyu ise "Oradaki giriş çıkışlar zahmet ve külfet getirmesin diye kapılar açık bırakılmış. Açık bırakan da kapanmasın diye bir takoz yerleştirmiş. Bu sene yapılan Efes Tatbikatı'ndan önce hayata geçirilen yüz tanıma sistemi de bazen çalışıyor bazen de çalışmıyordu. Kapıları bu şekilde kim açtı ben de bilmiyorum." şeklinde yanıtladı.

Mahkeme heyeti, oturuma öğle arası verdi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

 

Türkiye Haberleri

Yollarda Tehlike Kol Geziyor! Kime Neden Ceza Yazıldı? İşte Cevabı
Ekmek Tüketiminde Dünya Şampiyonu: Türkiye!
Hakkari'de son depremler 7 büyüklüğünde depreme işaret ediyor