Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..? 11.06.2011

 

 

TAVUK HAŞLAMA

TERBİYELİ KABAK ÇORBASI

DOMATESLİ KAŞARLI PİLAV

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ

Not: Yemek Tarifleri  4 Kişiliktir. Afiyet Olsun…

 

 

 

 

TERBİYELİ KABAK ÇORBASI

Malzemeler:

2 orta boy kabak

1 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yumurta sarısı

5 su bardağı tavuk suyu (veya normal su)

yarım demet dereotu   tuz

Yaplışı;

Tereyağ ve unu tencerenize koyup unun kokusu çıkana kadar kavurun.Tavuk suyunu yavaşça ekleyip çırparak çorbada pürüz olmasını engelleyin.

Küpler halinde minik minik doğradığınız kabakları kaynayan çorbanın içine atın ve bu şekilde yaklaşık 6-7 dakika kabaklar yumuşayana kadar haşlayın.

Yoğurdu bir yumurta sarısı ile iyice çırpın ve kaynayan çorbadan 1 kepçe alarak ılınmasını sağlayın.Yoğurtlu karışımı çorbaya yavaş yavaş ilave edip bir taşım kaynatın ve çorbanın altını kapatın.Tuzunu ayarlayın.

Hemen servis yapacaksanız ince kıyılmış dereotunu ilave edin.Çorba eğer bekleyecekse dereotunu servis zamanından hemen önce ilave etmenizi öneririm.

 

 

TAVUK HAŞLAMA

Malzemeler:

1 bütün tavuk(iri parçalara ayrılmış)

veya 3 adet göğüs ve 1 adet kalçalı but (iri parçalara ayılmış)

2 adet patates

1 adet kurusoğan

1 havuç (ben koymadım)

2 diş sarmısak

1 dal biberiye

1 adet defne yaprağı

10-12 adet top karabiber

çeyrek muskat cevizi rendesi

1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı su

Yapılışı;

Tavukları iyice yıkayıp düdüklüye yerleştirelim.(buttan derileri çıkarmayın lütfen,yerken ayırırsınız)

Patatesleri ve soğanı ikiye , havucu 4 e bölüp tencereye yerleştirelim.Karabiber,tuz,biberiyei,defne yaprağı sarmısak ,muskat cevizi ve suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve 15 dakika pişirelim.

 

DOMATESLİ KAŞARLI PİLAV

Malzemeler:

1 yemek kaşığı tereyağı(tepeleme)

yarım çay bardağı sıvıyağ

2 su bardağı pirinç (gönen baldo kullandım)

4 adet domates

3 su bardağı su(veya et suyu)

1 adet et bulyon**(tercih etmeyenler kullanmayabilir)

1 tatlı kaşığı tuz,2 adet kesme şeker

100 gram kaşar peyniri rendesi

Yapılışı;

Pirinçlerimizi yaklaşık 20 dakika ılık ve tuzlu suda bekletip süzüyoruz.Pilav tenceresine yağları alıp eridiğinde pirinç,tuz ve şekeri ilave edip pirinçler şeffaflaşana kadar çok karıştırmadan kavuruyoruz.Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğruyoruz ve şeffaflaşmaya başlayan pirincin üzerine domatesleri ekliyoruz.Domatesler iyice eriyene kadar arada karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.Suyunu ve bulyonu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Suyunu çektiğinde kapakla tencere arasına her zamanki gibi kağıt havlu koyarak 5-10 dakika pilavımızı dinlendiriyoruz.

Fırın kaplarının yarısına dinlenen pilavdan bir kaç kaşık koyup ortasına kaşar rendesi serpip üzerine tekrar bir kaç kaşık pilav koyuyoruz.(yani kaşar hem ortada hem üzerinde olacak)En üstede kaşar peyniri rendesini serpip 200 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

 

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ

Malzemeler:

1 litre süt

yarım litre su

1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker

1,5 çay bardağı pirinç

minicik tuz

1 yemek kaşığı damla sakızı macunu

1 su bardağı su

1 paket vanilya

 

Yapılışı;

Pirinçleri yıkayıp yarım litre su ve tuz ilavesi ile kısık ateşte iyice dağılıp suya nişastalarını bırakana kadar haşlayın.

Damla sakızı macununu 1 bardak suda eritin.

Haşlanan pirinçlere süt  ve sakızlı suyu ekleyin kısık ateşte iyice kaynayıp koyulaşana kadar arada karıştırarark pişirin.(25-30 dk)

En son şekeri ve vanilyayı ekleyip sütlaçları sıcakken kaselere boşaltın.

 

Derleyen; Müjdat GÖKÇE